2017 kom Uppsala på femte plats i tidningen Aktuell hållbarhets årliga ranking av de miljöbästa kommunerna i Sverige. En del i arbetet är Uppsalahems åtaganden för minskad miljöpåverkan, bland annat siktar de på att vara koldioxidneutrala år 2020.
Bolaget har även deltagit i det så kallade Skåneinitiativet, ett projekt som pågick 2007–2016 och leddes av SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag. Målet var att minska energianvändningen med 20 procent på nio år.
– Individuell vattenmätning är en typ av åtgärd som bidrar till både minskad vattenanvändning och minskad energianvändning eftersom det går åt energi till värmning av vatten, säger Tomas Nordqvist, energiansvarig på Uppsalahem.
Individuella vattenmätare installeras i alla hyresvärdens nybyggen sedan 2005 och vid större renoveringar. Hyresgästerna betalar separat för sin konsumtion av varm- och kallvatten i stället för att kostnaderna är inbakade i hyran.
– Möjligheten för kunderna att påverka sina utgifter är ett incitament till att ändra beteenden, att inte låta vattnet rinna när man står och borstar tänderna till exempel. På så sätt kan de spara pengar samtidigt som de gör en miljöinsats, säger Tomas Nordqvist.
För att maximera effekten är Uppsalahem även inblandade i utvecklingen av programvara som ska göra det möjligt för hyresgäster att hålla koll på förbrukningen.
– Just nu kan de flesta endast se detta via sina fakturor. I några bostadsområden kan kunderna även se förbrukningen via displayer som sitter installerade i lägenheterna. Men vi jobbar på en lösning tillsammans med tre andra bolag som är medlemmar i SABO.
Det är en programvara utvecklad av konsultföretaget Solution Xperts som ska möjliggöra visualisering av kall- och varmvattenåtgången för kunderna när de loggar in i ”mina sidor” på Uppsalahems hemsida, berättar Tomas Nordqvist.
– Men jag kan inte säga när den här tjänsten kommer vara tillgänglig, bara att vi påbörjar en förundersökning i testmiljö nu i år.
Kunder med individuell vattenmätning har minskat sin förbrukning när de har fått se den på faktura en gång i månaden. Så förhoppningen är att möjligheten att kunna ta del av den aktuella förbrukningen när som helst ska fungera som ett incitament till att minska konsumtionen ännu mer. Minskar förbrukningen lika mycket som vid förundersökningarna så kan konsumenter spara hundralappar varje år och tusentals liter vatten.
Om det finns så många fördelar, varför inför man inte detta även i äldre hyresrätter och lokaler?
– Gällande äldre hus så utvärderar vi de enskilt om det är ekonomiskt och tekniskt försvarbart att införa IMD (individuell mätning och debitering av vatten). Vi har satt in IMD i två områden på August Södermans väg som hade bra tekniska förutsättningar. Sedan sätter vi in det när vi bygger om i samband med större renoveringar där det görs stambyten, säger Tomas Nordqvist.