Bättre hygien ska stoppa ehec
Förra året smittades rekordmånga av ehec. Myndigheterna förbereder nu åtgärder för att stoppa smittspridningen. Bland annat föreslår man utökad provtagning och bättre slakthygien. Handhygienen måste också förbättras. Inte minst bland barn som ofta drabbas av ehec.
— Den händelsen visade att det också finns stora risker med bevattning. Tidigare har vi varit mest fokuserade på smittvägar mellan djur och människa, säger Ivar Vågsholm, professor i epidemiologi vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala.
Karläggning klar om ett halvår
Efter utbrottet fick myndigheterna i uppdrag av regeringen att kartlägga riskerna och ge förslag till förebyggande åtgärder. Utredningen ska vara klar i januari.
— Hittills har vi mest letat efter e-koli 0157. Men det räcker inte. Vi måste även söka efter andra serotyper för att vi ska få en bredare bild av förekomsten.
Dessutom vill SVA höja kraven på att djuren som kommer till slakterierna ska vara rena.
— De djuren ska aldrig komma ut i slaktdelen. Misstänker man att orena djur kommit in bör slakten kunna stoppas för att rengöra verktygen. Utöver detta vill vi att man regelbundet kartlägger smittrisken på gårdar.
Åke Rutegård, vd för Kött- och charkföretagen påpekar i tidningen Köttbranschen att slakterierna måste vara extremt noga med hygienen då nöt, får och lamm slaktas. Slakterierna uppmanas även till försiktighet vid tillverkning av kallrökta och fermenterade varor som inte värmebehandlas.
- Risken att drabbas av ehec är liten: Men är det något jag ändå känner en viss oro för då det gäller svenskt kött är det just för ehec. Därför jobbar nu för att minska risken ytterligare, säger Åke Rutegård.
Renare vatten
Fjolårets händelse med smittat vatten innebär också skärpta krav.
— Man bör se till att vattnet är rent. Vi kan inte kräva att bevattningsvattnet ska vara drickbart. Men det vatten som används till bevattning av grönsaker och jordgubbar bör vara så rent att man kan simma i det och ha huvudet under ytan, säger Ivar Vågsholm.
Andra förslag är att livdjur som ska säljas till andra besättningar ska provtas. Något sådant sker inte i dag. Utslaktning av djur i likhet med de åtgärder som vidtas när salmonella konstateras diskuteras också.
För ett antal år sedan blev en grupp barn sjuka sedan de besökt en bondgård och klappat kalvar. Efter det infördes krav på hygienprogram. Studier har dock visat att provtagning på djuren långt ifrån har samma goda förebyggande effekt som att tvätta händerna.
- Jag tycker att man alltid ska se till att tvätta barnens händer när de varit i kontakt med djur. Så mitt råd inför sommaren är att ät ingen glass utan att tvätta händerna om du klappat djur, säger Ivar Vågsholm.
FAKTA
Utbrott av ehec:
2006
16 personer smittades i Norge. Tio av dem drabbades av HUS, och fyra av dessa var barn. Ett av de insjuknade barnen avled. Smittkällan var fermenterad korv. (Fermenterade produkter tillverkas med mikroorganismer och upphettas inte vid tillverkningen).
2005
130 personer i Västsverige insjunkande sedan de ätit sallad som var bevattnad med gödselförorenat vatten.
En femårig pojke i Norrtälje avlider sedan han smittats av ehec-bakterier. Han drabbades av njursvikt och andra komplikationer.
2004
14 personer insjuknade under en fotbollsturnering. Troligen kom smittan från mat som serverats under turneringen.
2002
27 personer insjuknade i Skåne. Åtta utvecklade HUS. Smittkällan var rökt medvurst.
1998
En 18 månader gammal pojke avled sedan han smittats med ehec. Någon smittkälla kunde inte med säkerhet fastställas. Första kända dödsfallet i Sverige.
1997
En grupp barn insjuknade sedan de besökt en bondgård utanför Halmstad och varit i kontakt med kalvar som bar på vtec 0157.
80 personer insjunkande sedan de badat i en sjö vid Lerum på Västkusten där bakterie senare konstaterats.
Källa: SVA, UNT
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!