Bättre hygien ger effekt på Ackis

Färre drabbas av infektioner i vården, visar en mätning av landets landsting. Renare händer, handsprit och rätt vårdkläder har gett effekt i Uppsala, säger hygienläkare.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-05-22 19:32

– Det här är väldigt positivt, och det beror mycket på att personalen har utbildats i vårdhygien. Det här är personalens förtjänst helt och hållet, säger hygienläkare Birgitta Lytsy.

Hon håller i hygienutbildningar på Akademiska sjukhuset och menar att glädjesiffrorna är ett bevis på att vårdpersonalen tillämpat sina nya kunskaper på ett bra sätt.
– Folk har mycket renare händer i dag, och det handlar om ökad medvetenhet. Bara att man börjar få fram data gör att man börjar fokusera på problemen, och börjar jobba mer systematiskt, säger hon.

Två gånger om året, vår och höst, mäter SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, andelen vårdrelaterade infektioner inom alla landsting. Under en dag registreras alla infektionsfall på sjukhusen. Färska siffror från 2013 visar att andelen vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset minskat något, från 11,1 procent till 10,2 procent. Det är en minskning för andra året i rad. Resultaten visar även att vårdpersonalen i Uppsala blivit mycket bättre på att följa hygienrutiner.

En glädjande utveckling, men Birgitta Lytsy varnar ändå för att mätningen bör tas med en viss nypa salt. Dels för att slumpen får stor effekt när bara en dag står till grund för resultaten, men också för att den blandar ihop flera olika sorters infektioner.
– Man blandar både äpplen, päron och apelsiner. Tittar man på infektionerna en och en i stället så går de ner ännu mer, det lovar jag, säger hon.

Trots att andelen vårdinfektioner sjunkit över tid så ligger Akademiska sjukhuset fortsatt sämre till än riksgenomsnittet. Enligt chefsläkare Margareta Öhrvall beror det på sjukhusets storlek.
– Tittar vi på stora sjukhus med väldigt specialiserad vård, då landar vi i mitten. Det är ju så att de svåraste operationerna, och svåraste infektionerna hamnar på de största sjukhusen, säger hon.

Hur ska ni arbeta med att minska infektionerna framöver?
– Vi måste fortsätta arbeta på samma sätt. Vi får inte säga att ’nu är vi nöjda’, utan behåller vi de här goda hygienreglerna så kommer det att se bra ut framöver. Vi får aldrig sluta kontrollera det här, och rätta oss. Det är vår uppgift, säger Margareta Öhrvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!