Bättre hjälp för sexualbrottsoffer
Om två år ska våldtäksoffer i hela landet ska få samma stöd och samma goda spårsäkring efter förövaren. Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) i Uppsala, leder satsningen.
Bakgrunden är att alltför få sexualbrott leder till åtal och fällande domar. Därför måste samarbetet mellan myndigheterna bli bättre.
- Läkaren som tar prover på kvinnokliniken blir den första länken i rättskedjan. Proverna ska tas på rätt sätt och man har ofta bara ett tillfälle att göra det på, säger Gun Heimer, professor och chef för NCK.
- Men även åklagarmyndigheter och polis måste se över vilka krav som är rimliga att ställa på utredningarna.
Satsningen, som även Statens kriminaltekniska laboratorium står bakom, innebär att det nationella handlingsprogrammet för omhändertagande av sexualbrottsoffer som NCK tagit fram nu börjar användas i praktiken. Det innebär bland annat att en guide ska följa med varje så kallad "rape kit", den låda för alla de prover som bör tas för spårsäkring av bland annat DNA vid våldtäkt. Det ska säkerställa att undersökningen görs på samma sätt, överallt.
På onsdagen möttes företrädare för kvinnokliniker, åklagarmyndigheter och polis i de deltagande kommunerna i Uppsala. Nästa steg är att sjukvårdspersonal, polis och åklagare på de fem orterna under första halvåret 2009 utbildas rättssäker provtagning och spårsäkring.
-År 2010 hoppas vi att den används i hela landet, säger Gun Heimer.
Chefsåklagaren i Uppsala, Ewa Lundström, ser positivt på satsningen.
- Våldtäktsutredningar är oerhört svåra. Det här arbetssättet innebär flera steg framåt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!