Bättre föräldrastöd presenterades

Satsa på föräldrarna och använd skolan för att nå dem, då får barnen bäst hjälp. Det var budskapet i den paneldebatt som hölls i Uppsala, med anledning av att regeringen presenterade sin strategi för föräldrastöd.

Uppsala2009-03-31 20:11
Behövs det ett körkort för att vara en bra förälder? Under den rubriken hölls på tisdagen ett heldagsseminarium på hotell Gillet i Uppsala. Liknande seminarier hölls samtidigt i landets övriga 20 län, och inleddes via videolänk av folkhälsominister Maria Larsson (KD).
Ministern lanserade regeringens nationella strategi för föräldrastöd. Ett stöd som ska erbjudas alla föräldrar med barn upp till upp 18 år, och som bland annat handlar om att få olika aktörer, som barnavårdscentraler och socialförvaltningen, att samverka.

I Uppsala mynnade heldagen ut i en paneldebatt där föräldrarepresentanter mötte politiker från kommun och landsting. Föräldrarepresentanterna efterlyste inte fler nya instanser, utan att man bättre tar tillvara de som redan finns i form av till exempel socialtjänst, barnavårdscentral och inte minst skolan.
- Skolans uppdrag är att nå kunskapsmålen, men i dag lyckas vi inte med det och det hänger ofta ihop med ett bristande föräldraskap, sade Henrik Ljungblom, rektor på Ärentunaskolan.
Hans uppmaning till politikerna var att ge skolan en ytterligare uppgift: att stärka föräldrarna.
- Skolan är en klockren arena för att nå föräldrar, de finns ju redan där. Personalen är redo att jobba med det här, men då måste vi få resurser till det, sade han.

En synpunkt från en annan föräldrarepresentant, Nadja Boucheloukh på Kristallens öppna förskola i Gottsunda, var att satsa på föräldrarnas behov.
- Föräldrar som inte kan stödja sina barn har ofta själva problem med arbetslöshet, psykisk ohälsa eller att de inte kan språket. Ett sätt att hjälpa är att erbjuda alla MVC:s föräldrautbildning på deras eget språk.

Några löften från politikerna hanns också med. Bland annat lovade landstingsrådet Anna-Karin Klomp (KD) att familjecentraler ska finnas i alla länets kommuner, och att den föräldrautbildning som finns för förstagångsföräldrar ska samordnas bättre.
Totalt avsätter regeringen 70 miljoner kronor till föräldrastöd i år. Pengar som ska gå till ett tiotal kommuner. Vilka kommuner som får pengar avgörs av Statens folkhälsoinstitut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om