Bättre aptit i Björklinge

Varje dag har Björklinge kyrkskola nästan 500 hungriga magar att mätta. Nu har man fått en ny skolmatsal och eleverna ger den klart godkänt.

Anton Edin, 11 år, ger den nya matsalen ett lika högt betyg.

Anton Edin, 11 år, ger den nya matsalen ett lika högt betyg.

Foto: Hans E. Ericson

Uppsala2009-02-23 21:39
Förmiddag. Kycklinggryta med ris står på menyn på Restaurang Opalen. Köerna ringlar ut i kapprummet och ljudnivån är hög, men när eleverna har fått sin mat gäller minst fem tysta minuter. Dessutom skiljs de olika sektionerna av med ljuddämpande väggar.
11-åriga Linnea Karlström-Jonsson äter med god aptit. Hon tycker om den nya matsalen. Det bästa med den är att den är så stor.
Totalt ryms ungefär 180 personer på en gång. Atmosfären är luftig och väggarna ljusgula. Ovanför portioneringsdelen strömmar dagsljus ned från två takfönster. Och själva matsalen kantas av en rad fönster som vetter ut mot gården. Det finns även en särskild del för allergiker och en för sköljning och disk.

Anton Edin, 11 år, ger den nya matsalen ett lika högt betyg.
- Det bästa är att den inte är äcklig. Det är inte lika mycket damm här som i den gamla.
Safia Materna Shaw, 10 år, uppskattar portioneringen mer.
- Innan fick man inte äta sig mätt, men här kan man ta mer om man vill.
Förut hade eleverna dessutom bara 20 minuter på sig att äta, men nu har man utökat lunchen till 30 minuter. Dock är det svårt att följa rekommendationen att alla ska äta mellan 11.00 och 13.00 fullt ut, eftersom vissa slutar så tidigt.

Innan ombyggnationen fick eleverna på Björklinge kyrkskola färdiglagad mat levererad till ett mottagningskök. Och det som blev över fick man kasta.
- Det var bökiga år, säger biträdande rektor Catharina Swedman.
Sedan reagerade miljökontoret och under byggåret fick eleverna i stället maten serverad på värdshuset Röde Orm, tio minuter bort.
Restaurang Opal stod färdig vid årsskiftet och i dag har Skuttunges husmor Cecilia Jansson flyttat dit. Som hjälp har hon en kock och två måltidsbiträden. Sedan körs maten bort till Skuttunge där vaktmästaren sköter både servering och disk.
I dag är såväl barn som vuxna nöjda med resultatet.
- Framför allt är det de lite äldre barnen, som har varit med under alla förändringar, som har sett fram emot det här, säger Catharina Swedman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om