Båtmotorstölder ökar: "Tjuvarna kan jobba mer ostört"

Båtmotorstölderna ökar igen. Bara runt Skarholmen i Uppsala gjordes flera polisanmälningar under septembers första två veckor.

Båtmotorer är stöldbegärliga. Bara runt Skarholmen i Uppsala har flera båtägare blivit bestulna under septembers första två veckor.

Båtmotorer är stöldbegärliga. Bara runt Skarholmen i Uppsala har flera båtägare blivit bestulna under septembers första två veckor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppsala2021-09-21 12:08

Totalt handlar det om ett tiotal polisanmälningar som gjorts av båtägare runt Skarholmen, från början till mitten av september. Framförallt handlar det om båtmotorstölder, men även inbrott i båtar och stöld av båtsläp. Vid något tillfälle har någon även stulit en jolle och skurit sönder den.

– Den här årstiden är svår, när det blir mörkt på kvällarna och färre är ute och rör sig kan tjuvarna jobba mer ostört. En båtmotor är värd ungefär tusen kronor per hästkraft. Om en motor då har 70 hästkrafter är den värd 70 000 kronor, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Enligt honom är det vanligare att den här typen av brott sker vid kusten, exempelvis på Gräsö, än i Uppsala.

– Det sticker ut att det sker här i Uppsala. Det finns en del följdproblem också. Det händer ibland att tjuvar drar iväg med hela båten, och sedan släpper den när de är klara. Då ligger båten och guppar och man vet inte om någon är i sjönöd. Det kan bli ett hyfsat stort pådrag i onödan.

Det finns sätt att skydda sig, exempelvis genom att hjälpas åt att nattpatrullera vid båtbryggan. Man kan också installera GPS som larmar om båten flyttar på sig, och märka båt och motor med så kallad dna-märkning.

– Det är mikroskopiskt små märken som i är princip omöjliga att ta bort. Låt säga att det kommer en släpvagn med båtmotorer som ska lämna Sverige, då räcker det med ett märke för att identifiera rätt ägare. Det ökar möjligheten att få tillbaka sin motor om den stjäls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!