Båtklubbar vill se nytt varv – oroliga för framtiden

Det finns en oro från flera båtklubbar om framtiden vid båtvarvet i industriområdet norr om Kungsängsbron. Nu vill klubbarna få klarhet från kommunen om vad som väntar dem.

”Enligt avtalet är det nu definitivt att vi ska vara borta juni 2021”, säger Johan Lindén, ordförande UMS.

”Enligt avtalet är det nu definitivt att vi ska vara borta juni 2021”, säger Johan Lindén, ordförande UMS.

Foto: Stefan Larsson

Uppsala2020-08-06 05:00

Sedan i maj i år har Uppsala motorbåtsällskap, UMS, ett ettårskontrakt med Uppsala kommun om att arrendera mark till sitt båtvarv i industriområdet norr om Kungsängsbron. Men vad som händer efter att de tolv månaderna passerat vet båtklubben inte i dag.

– Det är oroväckande. Om det här arrendet går ut efter ett år så måste de säga det i god tid. Det går inte att flytta över en dag. Det blir väldigt komplicerat att inte veta vad som händer nästa år. Då kanske vi inte kan erbjuda varvsplatser i framtiden. Och vart tar alla båtar vägen då?, säger Johan Lindén, ordförande UMS.

Det var för två år sedan som de tre båtklubbarna; Ekolns segelsällskap, Fyris segelsällskap och Uppsala motorbåtssällskap, fick flytta sina varv när reningsverket i Kungsängen skulle bygga ut. Efter beskedet tecknade båtklubben UMS år 2018 ett avtal med kommunen för att flytta sitt varv och arrendera mark längre in i industriområdet. Det avtalet gällde tillfälligt under en tvåårsperiod, med möjlighet till förlängning. Men när UMS tecknade ett nytt avtal hösten 2019, blev det på bara ett år och utan möjlighet till förlängning.

– Det innebär en osäkerhet för UMS. Enligt avtalet är det nu definitivt att vi ska vara borta juni 2021. Efter det har vi inte något ställe. Det är oroväckande och det känns inte bra, säger Johan Lindén.

Från kommunens sida menar de däremot att klubbarna kan sitta lugnt i båten.

– När det väl är dags så informerar vi om det i god tid. Vi kommer inte att komma dagen innan och säga upp deras platser. Just nu finns det ingen färdig detaljplan för något annat område men det finns en utredning. Den är däremot långt ifrån klar, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunens mark- och exploateringsutskott.

Det låter som att båtklubbarna kommer kunna vara kvar längre än ett år ändå?

– Ja, jag skulle bli väldigt förvånad om platserna kommer att sägas upp efter ett år. Sen finns det andra planer för det området och där varven är nu kommer de inte vara i framtiden. Det vore fel att låtsas om något annat. Det är ett värdefullt område som vi ska rusta upp på längre sikt. Det nuvarande varvet är en tillfällig lösning som jag inte tycker att kommunen ska behöva skämmas över, säger Erik Pelling.

De tre båtklubbarna vill nu se en annan lösning för varvsplatser, som ska kunna vara över en längre tid. Enligt dem handlar det om att skapa en trygghet och öppna för möjliga investeringar. Att flytta varvet till spolplattorna söder om Kungsängsbron är ett förslag som ligger högt upp på båtklubbarnas önskelista. Men de väntar på svar från kommunen.

– Vi har sett ett ökat båtintresse, särskilt nu under corona. Då måste Uppsala kommun titta på det här nu. Vi har ett förslag om ett varv vid spolplattorna. Det har varit på tal ända sedan 2009, säger Johan Lindén, ordförande UMS.

Erik Pelling kommenterar förslaget om ett båtvarv söder om Kungsängsbron:

– Det finns skisser för ett båtvarv där men vi kollar också på andra alternativ. Vi förstår att det måste finnas platser för förvaring av båtar, säger han.

Vore det inte bättre att från kommunen ge båtklubbarna ett tydligt besked nu?

– Vi kommer att ha en diskussion om en lösning tillsammans med båtklubbarna. Politiskt har vi inte tagit ställning än, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunens mark- och exploateringsutskott.

Båtvarven vid Fyrisån

I början av 2017 beslutades att reningsverket i Kungsängen skulle renoveras. Målet är att kapaciteten ska utökas för att klara en befolkning på 300 000.

Efter beslutet blev nästa steg att flytta på båtklubbarnas varv, som låg på området. Varven flyttade då längre in i industriområdet, och båtklubbarna skrev på ett tvåårskontrakt för att arrendera marken av kommunen.

Efter tvåårsperioden skrev båtklubbarna på en förlängning över ett år. Enligt UMS kontrakt upphör arrendet därefter utan förlängning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!