Båtföretag satsar på vind

Gigantiska plattformar för vindkraftverksparker till havs. Det är Öregrundsföretaget Fagerdala Marine Systems senaste innovation och något som förhoppningsvis kommer att ge både nya arbetstillfällen och ett marint utvecklingscenter på orten.

Foto:

Uppsala2010-04-06 12:02

Just nu ritas och räknas det febrilt på hur de nya plattformarna ska se ut, i detalj. För på det stora hela är det redan klart och vd Anders Tunbjer berättar att de kommer att ha en diameter på omkring 360 meter samt att vindkraftverken på dem väntas ge en effekt på vardera 60 megawatt.
- Om två år hoppas vi att den första plattformen ska vara klar. Vi förhandlar just nu med fem varv runt om i världen, för det är inte många som skulle klara av att bygga i den här storleken, säger han och fortsätter:
- Det här kommer att bli en världsartikel och då är det ganska häftigt att tänka att idén faktiskt kläckts här i lilla Öregrund.

Havsbaserad vindkraft anses av många vara så dyr att det knappast är någon lönsam affär, men det är ingenting som Anders Tunbjer räds. Han menar i stället att anledningen till att det är så dyrt är för att vindkraftverken i dagsläget står ett och ett. Bara sett till underhåll är detta ytterst ineffektivt både kostnads- och tidsmässigt.
- Downtime-tiden, alltså den tid som vindkraftverken inte fungerar, är 22 procent, säger han.
Så långa downtime-tider skulle det aldrig kunna bli tal om med Fagerdala Marine Systems och det nybildade bolaget Hexicons vindkraftverk till havs, enligt Anders Tunbjer. Detta för att personal hela tiden kommer att finnas på plats på vindkraftsplattformarna - likt de på oljeplattformarna - och dessa snabbt kan nå fram till, och laga, en vindsnurra som slutat snurra.
Unikt med dessa gigantiska plattformar är också att de kommer att byggas i Fagerdala Marine Systems patenterade skrovsystem, samma som används i Anytec-båtarna, och att denna byggteknik ger plattformar som är underhållsfria i upp till 50 år.
- Den är uppbyggd som en obalanserad sandwich, där vår expanderande cellplast limmas på plattformens stålskrov och sedan täcks med glasfiberlaminat.

De första plattformstankarna kom för sex år sedan. Därefter har de förfinats och ändrats flera gånger, fram till den sexkantiga hexagon-utformning som nu planeras och vars modeller kommer att byggas av ingenjörer i Öregrund. Men därmed är det inte sagt att Fagerdala Marine Systems har släppt sin övriga verksamhet.
- Nej, även om hela världen skriker efter det här glömmer vi inte vår grund. Den lokala biten är jätteviktig för oss och förra året byggde vi en stor torrdocka som garanterar att det kommer att finnas varvsverksamhet här länge till, säger Anders Tunbjer.
Torrdockan stod klar i november 2009. Den är 15 meter bred, 50 meter lång och har ett djupgående på 7 meter - vilket gör att Fagerdala Marine Systems nu kan ta emot betydligt större båtar än tidigare för både förvaring och renovering.

Detta tillsammans med all övrig båt- och varvskunskap i Öregrund hoppas Anders Tunbjer kommer att ligga till grund för ett framtida marint utvecklingscenter på orten. Här finns ju Fagerdala Marine Systems eget bolag Öregrund Marine Service och även avknoppade båttillverkaren Anytec Marine samt Sublift, som tillverkar båtvagnar.
- För några år sedan var det så tufft att vi tvingades varsla en del av personalen om uppsägning, men nu går det bra och jag tror att dagens 18 anställda inom Fagerdala Marine Systems framöver kommer att kunna bli omkring 30, säger Anders Tunbjer och avslutar:
- Men vi sticker inte under stol med att utvecklingsarbetet av vindkrafts-hexagonerna kom mycket lägligt, när vår övriga verksamhet märkte av den ekonomiska krisen.

FAKTA

Fagerdala Marine Systems AB startade 2004 som en division av Fagerdala World Foams. Förutom det patenterade inre metallskrovet med skumkompositstruktur arbetar företaget med Ponsafe, renovering av pontonbryggor. Dessutom tillkommer Öregrund Marine Service, med traditionell varvsverksamhet och tillverkning av teakdäck till båtar.
Tidigare ingick även båttillverkaren Anytec Marine och båtvagnstillverkning i Fagerdala Marine Systems verksamhet. Anytec såldes i höstas till en grupp investerare i Örnsköldsvik och tillverkningen av båtvagnar, så kallade subliftar, drivs nu av lokala företagare i Sublift AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om