Så agerade Kustbevakningen vid båtbranden

När båtbranden i Skarholmen tog fart fanns bland annat Kustbevakningen på plats. Här berättar de om deras del i insatsen.

Franz Wallberg och Marco Witt är en del av dagens arbetslag.

Franz Wallberg och Marco Witt är en del av dagens arbetslag.

Foto: Isak Olsson

Uppsala2021-06-27 05:00

– Det var en båt som hade tankats och när den senare skulle startas exploderade den och fattade eld. Tre personer var ombord, säger Linda Rittberg från Kustbevakningen. 

Personerna på båten kastade sig överbord. Sedan gick händelseförloppet snabbt. Den brinnande båten drev mot två andra båtar som antände. Elden spred sig. 

Räddningstjänst, sjöräddning och ambulans var på plats. En av de större båtarna som var tio meter lång bogserades ut i vattnet, elden släcktes och båten sjönk på 22 meters djup. Den andra båten drogs ut, den sjönk också men hängde kvar i en förtöjning. 

En av personerna på båten som exploderade blev lindrigt skadad. Personen mår bra efter omständigheterna. 

undefined
Kustbevakningens främsta ansvarsområde är miljöräddning. Detta var något som de arbetade med under och efter båtbranden i Skarholmen.

Kustbevakningen var inte med initialt men anlände senare till Skarholmen. 

– Vårt flyg flög över platsen och kollade att det inte hade skett några oljeutsläpp. När båtarna började brinna och sedan sjönk kom det ut en mindre mängd bensinolja i vattnet. Den största delen av bensinen brann upp i själva branden så det blev ingen större spridning, säger Linda Rittberg.

Kustbevakningen har tre flygplan som patrullerar Mälaren och bevakar att det inte sker några utsläpp. På lördagen åkte Kustbevakningen med dykbesättning till platsen och dök efter båtarna som hade sjunkit för att se om de kunde förhindra oljeutsläpp. 

Linda Rittberg och hennes kollegor arbetar på stationen i Södertälje men täcker hela Mälarområdet. Kustbevakningen jobbar med sjötrafikövervakning, sjöfylleriövervakning och med gränspolisen och tullen i hamnarna. Främsta fokus är däremot miljöräddning.

– Som med båtexplosionen till exempel, då det läckte ut bensin eller olja från båten. Då åker vi dit för att titta om vi kan begränsa pågående utsläpp och om vi kan ta upp det, säger Linda Rittberg. 

undefined
På bild Adam Gartz.

Just miljöarbetet är något som kan vara kritiskt i deras täckningsområde. 

– Vattnet i Mälaren är väldigt viktigt. Det finns en hel del vattenverk i området som tar upp vatten som sedan används som dricksvatten för väldigt många, säger Linda Rittberg. 

Olyckor som båtbranden i Skarholmen händer till och från när det är många båtar till sjöss. Enligt Linda Rittberg har de märkt av en ökad båttrafik under pandemin. 

– Många har skaffat båt nu och ju fler som är på sjön desto fler olyckor sker. Dels kollisioner och dels som i det här fallet en båtbrand, säger hon. 

undefined
Under båtbranden fanns räddningstjänst, sjöräddning, ambulans och Kustbevakningen på plats i Skarholmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!