Skrotning och återvinning av en båt kan kosta upp till 3 500 kronor per ton, vilket avskräcker många båtägare från att själva ta hand om sina båtar när de inte längre är i bruk. I stället lämnas båtarna åt sitt öde, vilket skapar stora problem för kommunen.
Enligt Rafael Waters (S) finns det för närvarande mellan 15 och 20 övergivna båtar i Fyrisån. Detta har blivit ett problem som kommunen nu tvingas hantera.
– Vi ser att detta riskerar att innebära stora kostnader för kommunen, när båtägare inte tar sitt ansvar. Skrotningskostnaderna för båtarna i Fyrisån varierar mellan 20 000 och 50 000 kronor beroende på storlek, vilket innebär en total kostnad på minst 400 000 kronor – troligen ännu mer.
Trots att lagen tydligt lägger ansvaret för skrotning på båtägarna, är det ofta svårt att spåra de ursprungliga ägarna. Fritidsbåtar under 15 meter behöver nämligen inte registreras, vilket gör att kommunen har begränsade möjligheter att identifiera de skyldiga.
– Vi gör vårt bästa för att hitta ägarna, men det är svårt. Vi försöker sätta upp lappar på övergivna båtar och uppmana ägarna att höra av sig och ta sitt ansvar, men det ger sällan resultat, säger Rafael Waters.
Problemet förvärras ytterligare av att om någon anmäler en övergiven båt till polisen och ägaren inte kan lokaliseras, så faller återvinningskostnaden på den som anmält båten.
– Enligt hittegodslagen faller godset på den som hittar godset, om ingen annan gör anspråk på båten.
Ansvarsfördelningen är i nuläget oklar, och ingen myndighet har ett tydligt utpekat ansvar för dessa frågor. För att hantera problemet på lång sikt undersöker nu Uppsala kommun vilka lösningar som kan införas.
– Som kommun tar vi ansvar för att Uppsala är attraktivt och vackert också från vattnet, och det är självklart att de som äger båtar ska ta sitt ansvar. Det är verkligen inte bra att övergivna båtar flyter omkring i Fyrisån. Det blir fult och skräpigt, och framför allt leder det till onödiga kostnader för kommunen, säger Rafael Waters och avslutar:
– Dessa pengar hade vi kunnat använda till betydligt roligare och viktigare saker. Det är ett gemensamt ansvar för både kommunen och invånarna att ta hand om vår stad och undvika nedskräpning.