Ute på Skarholmen radar båtarna upp sig längs bryggorna. Bland dem står Sabina, tillhörande Henrik Forsgren och Sonja Ernst-Forsgren. Han är positiv inför båtsäsongen.
– Jag tror det blir lika roligt som förra året. Jag har inga negativa tankar, säger han.
Snart bär det av till Tyskland för dem båda. Han har 60 år till och från i båtlivet, medan hon varit med i 13 år. Hon ser fram emot båtsäsongen, även om den skulle hållas inom Sveriges gränser.
– Visst är man lite inskränkt på grund av pandemin, men vi har tillräckligt mycket vatten i Sverige, säger Sonja Ernst-Forsgren.
Att syssla med båtar är en bra pandemiaktivitet tycker de båda.
– Man har sin egen karantän på båten, säger Sonja Ernst-Forsgren, och Henrik instämmer.
Det är närheten till naturen och utmaningarna som kommer med det som gör båtlivet bra, tycker Henrik Forsgren.
– Men du kan ju inte sticka i väg på sjön utan att veta någonting, säger han.
Ifall någon faktiskt sticker i väg utan att veta någonting finns sjöräddningen till hjälp. Där jobbar Patrik Lindstedt sedan snart två år tillbaka. Han upplever att fler larm kommit in sedan pandemin bröt ut.
– Det var många som hade köpt båt för första gången förra året och inte riktigt visste hur man hanterade båten, säger han.
Årets prognos ser liknande ut tror han. Han har hört om att båtar som läggs ut för försäljning snabbt går åt. Fler båtar betyder också en ökad risk, menar han.
– Ju fler båtar det är där ute desto större är sannolikheten att det händer något, säger han.
Ulf Johansson, hamndriftschef på Ekolns segelklubb, känner igen att allt fler verkar köpa båt. Några lediga platser har klubben inte, men det är inte på grund av pandemin.
– Så har det sett ut de senaste åren. Det går lite upp och ner med trycket på hamnplatserna, säger han.
Nina och Jesper Tiberg har nyss skaffat sin första båt ihop, och har inte ens hunnit döpa den än. De jobbar för fullt med att förbereda den för sommaren.
– Vi känner en stor förväntan, säger Nina Tiberg.
– Det blir nog mer intensivt i år. Man är ju mer smittsäker på en båt, och jag tror folk använder sina båtar mer nu, säger Jesper Tiberg.
För Nina Tiberg väntar mycket lärande, så även för deras barn.
– Det blir roligt med barnen att de får lära sig. Vi hoppas att båda ska lära sig och bli vana vid vattnet.