Basturökt inte i bastun

Skinkmarknaden består av en djungel av olika beteckningar: basturökt, källarrökt och läckörökt, är några epitet som används. Och innebörden är inte helt klar för konsumenterna.

Skinkmarknaden är en djungel av olika beteckningar.

Skinkmarknaden är en djungel av olika beteckningar.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Uppsala2015-12-20 11:00

– Källarrökt innebär att de rökts över öppen glödbädd i källaren. Men det är inte källarlokalen som ger smaken utan processen som sådan, säger Annelie Lundell på HK Scan.

Hur är de andra skinkorna rökta?

– Då används rökkondensat, där man renar röken och tar bort de cancerogena ämnena. Det sprutas sen in och rökkondensatet fäster på vattenånga. Det blir som en rök, men en renare sådan.

Betyder det att den källarrökta skinkan är sämre ur hälsosynpunkt?

– Nej. Vi har kontroll på den processen och det är en av våra finaste produkter.

Vad är basturökt då?

– Det är ingen som tror att vi röker våra produkter i en ¬bastu. Det vi försöker säga är att den är rökt i varm ¬temperatur och hög luftfuktighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om