Bastubad bra för hälsan

Nästa år är Svenska bastuakademin arrangör för den 17:e internationella saunakongressen. Med i programkommittén sitter föreningens medicinske rådgivare Hans Hägglund, till vardags verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska sjukhuset.

Hälsosam vana. Hans Hägglund har badat bastu regelbundet ända sedan barnsben. "Det är skönt, avstressande och socialt. Dessutom visar en hel del forskning att det är bra för hälsan", säger han.

Hälsosam vana. Hans Hägglund har badat bastu regelbundet ända sedan barnsben. "Det är skönt, avstressande och socialt. Dessutom visar en hel del forskning att det är bra för hälsan", säger han.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-06-26 21:34

Vad är så bra med bastubad?

– Det är skönt, avstressande och, eftersom man oftast gör det tillsammans med andra, också socialt. Dessutom finns en hel del forskning som visat att regelbundet bastubadande är bra för hälsan, framför allt för hjärtat, och till och med kan bidra till att förlänga livet. Av cirka 450 publicerade studier pekar ett stort antal på att bastubadande är nyttigt.

Vilka positiva hälsoeffekter har bastubadande?

– De är många. En mycket uppmärksammad finsk studie visade att män som så gott som dagligen badar bastu löper sänkt risk för att dö i någon hjärt-kärlsjukdom och lever längre än män som mer sällan eller inte alls badar bastu. Nyligen kopplade samma forskargrupp bastubadande även till sänkt risk för Alzheimers sjukdom och andra former av demens. Andra exempel är att bastubadande i kontrollerade studier visats lindra depression och motverka spänningshuvudvärk.

Varför kan den intensiva värmen under bastubad ha positiva hälsoeffekter?

– Ett par förklaringar är att bastubad sänker blodtrycket och de skadliga blodfetterna. Det är också visat att bastubad stimulerar vissa vita blodkroppar i immunförsvaret. Vi behöver dock veta mycket mer om hur bastubad påverkar kroppen. Ett planerat speciallaboratorium för bastudstudier vid Sunderby sjukhus i Norrbotten kan förhoppningsvis bidra till detta.

Finns det grupper som av hälsoskäl bör avstå från bastubad?

– Ja, om man har feber ska man inte bada bastu, det kan sätta temperaturregleringen ur spel. För patienter med hjärtklaffsjukdomen aortastenos kan bastubad bli en för stor påfrestning på hjärtat. Sedan länge avråds från bastubad under de första veckorna efter en hjärtinfarkt liksom vid högriskgraviditeter. Dessa råd är dock inte lika välunderbyggda, men bör finnas kvar tills dess vi vet mer om det verkligen är farligt att bada bastu nära efter en hjärtinfarkt eller om bastuvärme kan vara en risk för fostret eller den gravida kvinnan.

– För män i par som försöker skaffa barn kan det vara bra att veta att bastubad kan göra spermierna slöare, men de återfår sin normala funktion inom några dagar.

Du är verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska sjukhuset. Vet man om bastubadande påverkar cancerrisken?

– Det finns inga studier, däremot diskuterar jag med den finske forskaren Jari Laukkanen att använda hans material med finska män och köra det mot det finska cancerregistret!

– Det finns ett antal publikationer och en SBU-rapport angående värmebehandling med eller utan cytostatika och/eller strålning vid ett antal cancerformer. Det är dock svårt att dra några slutsatser och det behövs fler studier. Det vore därför intressant att studera behandling i kombination med bastubad.

Är Svenska bastuakademien en förening bara för bastubadande akademiker?

– Nej absolut inte, namnet till trots är föreningen öppen för alla bastuälskare, oavsett om man har någon högre utbildning eller inte. Våra cirka 450 aktiva medlemmar sprider information om bastubadande och andra lördagen i juni varje år arrangerar vi nationalbastudagen i Kukkolaforsen i Haparanda.

– Föreningen är medlem i International Sauna Association, med 20 medlemsländer. I hård konkurrens med Kina utsågs vi nyligen till att i juni nästa år arrangera organisationens 17:e världskongress i Haparanda/Torneå. Stora bastubadarländer som Finland, Ryssland och Kina kommer förstås att vara representerade, men det kommer även delegater från mer ”exotiska” länder som Kenya, Australien och Mongoliet.

Hur kom du in på det här med bastubadande?

– Genom pappa, som var arkitekt och ritade de första äventyrsbaden i Sverige. Bastubad har funnits med som en positiv del i mitt liv ända sedan barnsben. I snitt badar jag bastu fem dagar i veckan, året runt. Jag har förstås bastu i sommarstugan och under veckorna brukar jag basta efter att ha tränat på gymmet. Jag är dessutom stolt medlem av Tanto bastuförening, Södermalm.

Bastubad kan vara ett lagbrott Hans Hägglund

Bastubad har förmodligen en flera tusen år gammal historia, men exakt när, var och hur bastubadandet uppstod råder det delade meningar om.

Ordet bastu, som även används i Norge, är en förkortning av ordet badstuga. Det över hela världen mest använda ordet för bastu är sauna, som är en förkortning av finskans ord för rökstuga.

Finland är världens mest bastubadande land. Så gott som varje finsk familj har en egen bastu.

Bastubad var vanligt i Mellan- och Nordeuropa under medeltiden, men förbjöds i flera länder under 1600- och 1700-talet. Enligt Svenska bastuakademien råder i Sverige fortfarande formellt ett lagstadgat förbud mot bastubad från 1725!

Yrke: Professor, överläkare, verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska sjukhuset.

Ålder: 53 år.

Familj: Hustrun Lotta och döttrarna Alva och Hanna.

Bor: På Söder i Stockholm.

Fritid: Bastubad, träning och planerande av kallbadhusbygge i Mariefred.

Läser: Käraste Herman, rasbiologen Herman Lundborgs gåta av Maja Hagerman och Bjerreds Saltsjöbad – att bygga ett kallbadhus av Thomas Pålsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!