Bästa sillen till valborgslunchen
Sista april är en dag för sill! City bjöd in fyra sillälskande Uppsalaprofiler för smakprovning.
Lasse Eriksson, Maria Ayako Abami, Hannes Nelander, Anna Maria Hennersten.
Foto: Robert Johansson
Platsen: UNT:s veranda. Uppdraget: blindtesta nio sorters sill, inklusive den hemmakryddade jokern Citysillen. Kriteriet för urvalet av juryn: De måste älska sill - och det gör Citys jury.
Sillsalladen var det enda Curator curatorum AnnaMaria Hennersten åt på julbordet när hon var liten. Underhållaren och författaren Lasse Eriksson äter gärna sill till vardags och inte bara till fest. Ofta går han till Kungsgrillen och slukar en sill eller två till lunch.
- Man blir renad med en sill då och då. Man blir frisk och fin i munnen, säger han.
Tv4 Upplands ankare Hannes Nelander väljer helst inte sill till huvudrätt eftersom han bara vill ha en touch av smaken.
- Men en sillmacka till förrätt är alltid ett klockrent alternativt, säger han.
I den strålande vårsolen ger sig juryn i kast med avsmakningen. Sorlet stiger snabbt. De är överens om att sillen inte ska vara alltför komplicerad. Den ska ha en ren smak som passar till färskpotatis och en inte alltför kryddad snaps, tycker Lasse Eriksson. Det är alltid roligt att prova nya smaker, tycker Maria Ayako Abrami, som driver Ayakos sushi.
Den sill som anses som allra konstigast i testet är lingonsillen.
- Jag är inte ens säker på att det är sill, säger AnnaMaria Hennersten.
Lök, lingon, kanel och saffran. Variationerna för vad man kan lägga sillen i är oändliga. Att de traditionella inläggningarna med lök och senap är de som håller i längden var i stort sett det enda vår silljury kunde enas om när de gjorde vårt blindtest.
- Men saffransill är verkligen ingen höjdare, säger AnnaMaria Hennersten.
- Som lussebullar med fisk, inflikar Hannes Nelander.
Hur gick det för Citysillen då? Som egentligen är Abbas Gör-det-själv-sill med julkrydda. Jo, den fick faktiskt toppbetyg. Kanske för att kryddorna som skulle ligga i någon timme fick ge smak hela helgen.
Hambergs egen inlagda
Ganska anonymt utseende, en aning lös och slapp i konsistensen. Mycket smakrik och inte för söt. God, mild och rund löksmak. Dock har den en underlig bismak, tyckte en av provsmakarna.
Citysillen (Gör-det-själv-sill från Abba)
Bra smak och bra konsistens. God pepparsmak, vackert spad, en fin blandning av allt. Smakar mycket utan att man måste ta till gräddfilen och potatisen.
Abbas senapssill
Aptitligt utseende med vacker, mjuk färg var ett av omdömena. Ett annat var: "Den ser ut som gravlaxsås som man tappat något i". Senapssmaken ansågs lite för kraftig.
Hemköps pepparsill
"Känns slemmig! Ser slemmig ut!" var två spontana omdömen. Ingen vidare harmoni i smakerna eftersom pepparsmaken dominerar för mycket. Men samtidigt: "Kan vara kanon till brännvin."
Chili/lime, Fiskexporten
"Här har man trott att om man stoppar i allt så blir det gott, men tyvärr blev det allt annat än gott." En annan provsmakare tyckte att smaken var spännande, och god i all sin frånvaro av tradition. Lustig grönbrun färg av purjolöken.
Inlagd sill, Euroshopper
Här gick åsikterna isär ordentlig. "Klart och fint utseende" ställdes mot "förrädiskt trist utseende". Den uppgavs smaka ljuvligt, och samtidigt skarpt och syrligt. 6
Lingonsill, Ica
"Inget jag skulle vilja äta igen. Skulle bli mycket besviken om den här sillen ställdes fram på bordet." Tre av fyra provsmakare ger lingonsillen betyget noll. Den fjärde deltagaren tyckte dock att smaken var frisk och inte helt oäven.
Kräftmarinerad sill, Kvantum
Krämig och fräsch. God dillsmak. Fint utseende. Annorlunda och innovativ. Kräftsmaken ger fel associationer så här på våren, tyckte en provsmakare.
Inlagd sill, Willys
Meningslös, torr och konturlös konsistens men som blir bättre tillsammans med potatis och bröd. Kan bli lite tråkig efter några bitar. Fungerar ändå ganska bra som traditionell sill.
AnnaMaria Hennersten
Yrke: Ordförande för Kuratorskonventet
Ålder: 25 år
Bor: Kvarngärdet
Firar valborg: Sillunch på Göteborgs nation, sen ska jag vinka från Carolina Redivivas balkong tillsammans med universitetets rektor och andra inbjudna. På kvällen är jag värdinna för kuratorskonventets firande vid Gunillaklockan.
Hannes Nelander
Yrke: Programledare och reporter på TV4
Ålder: 21 år
Bor: Svartbäcken
Firar valborg: Först ska jag jobba på förmiddagen men sen ska jag hålla igång hela eftermiddagen och kvällen med picknick i Ekonomikumparken.
Maria Ayako Abrami
Yrke: Sushikonsulent
Ålder: 29 år
Bor: Årsta
Firar valborg: Jag kommer att fira sista med min familj, vi äter lunch på stan och tar dagen lite som den kommer.
Lasse Eriksson
Yrke: Artist, författare, idéhistoriker
Ålder: 59 år
Bor: Sunnersta
Firar valborg: Ska fira med vänner. Vi börjar traditionellt, sen kan det sluta hur som helst. På kvällen eldar vi och sjunger vackra sånger.
Yrke: Ordförande för Kuratorskonventet
Ålder: 25 år
Bor: Kvarngärdet
Firar valborg: Sillunch på Göteborgs nation, sen ska jag vinka från Carolina Redivivas balkong tillsammans med universitetets rektor och andra inbjudna. På kvällen är jag värdinna för kuratorskonventets firande vid Gunillaklockan.
Hannes Nelander
Yrke: Programledare och reporter på TV4
Ålder: 21 år
Bor: Svartbäcken
Firar valborg: Först ska jag jobba på förmiddagen men sen ska jag hålla igång hela eftermiddagen och kvällen med picknick i Ekonomikumparken.
Maria Ayako Abrami
Yrke: Sushikonsulent
Ålder: 29 år
Bor: Årsta
Firar valborg: Jag kommer att fira sista med min familj, vi äter lunch på stan och tar dagen lite som den kommer.
Lasse Eriksson
Yrke: Artist, författare, idéhistoriker
Ålder: 59 år
Bor: Sunnersta
Firar valborg: Ska fira med vänner. Vi börjar traditionellt, sen kan det sluta hur som helst. På kvällen eldar vi och sjunger vackra sånger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!