Bästa man för jobbet ofta en kvinna

Pernilla Ström är styrelseledamot i sju svenska aktiebolag, däribland det börsnoterade Uppsalabolaget Q-med. Själv skulle hon aldrig köpa aktier i ett företag med bara män i styrelsen.

Foto: Mats Lundqvist

Uppsala2006-12-04 00:01
- Om man tror att begåvningen är någorlunda jämnt fördelad mellan könen så måste man rekrytera både män och kvinnor till sådana befattningar. Om en styrelse tar in bara män har den begränsat sig från början och missat något väsentligt. Och jag skulle hela tiden undra vad mer det här bolaget i så fall har missat när det gäller affärer och möjligheter, säger hon.
Så att du bojkottar bolag med bara män i styrelsen är beror inte bara på att du vill påverka företagen att få in fler kvinnor i styrelserna?
- Nej, det handlar helt enkelt om att styrelsen missat att se till hela begåvningen. Den bästa mannen för jobbet är ofta en kvinna.

Styrelseproffs
Pernilla Ström pratar snabbt och intensivt. Hon är upptagen första gången jag försöker nå henne på mobilen, men ber att få återkomma när hon sitter i bilen. Där hinner hon prata.
Hennes liv går i snabb fart. Under veckan har hon varit i både Köpenhamn, Stockholm och Göteborg. Som styrelseproffs får hon resa en hel del. Men hemma i Skåne driver hon också en hästgård med dressyrhästar.

Mentor åt unga
Pernilla Ström är mentor åt flera unga kvinnor. Till dem brukar hon ge rådet att inte fundera så mycket - bara tacka ja om de blir erbjudna att avancera ett pinnhål.
- Många kvinnor går och funderar över varför de har blivit tillfrågade om att avancera. Blir de inkvoterade för att de är kvinnor? Mitt råd till dem är att de ska skita i varför de blivit valda. Det viktiga är inte hur de kommit in, utan vad de gör när de är på plats.
- Män blir inplockade för att de är män, för att de är med i jaktlaget eller för att de under studenåren på Handelshögskolan har krökat ihop med bolagets ordförande. Varför ska kvinnorna gå och fundera över varför just de blivit tillfrågade?

Gillar inte kvotering
Kvotering är inget som Pernilla Ström gillar. Hennes motstånd mot det hör inte ihop med att en mindre kompetent person skulle få jobbet. Nej, det är helt enkelt så att staten inte bör lägga sig i hur privata företag rekryterar, tycker hon.
Den viktigaste åtgärden för att få fler kvinnor i styrelser och på vd-poster är att se till att få fler kvinnor på operativa befattningar, där deras arbetsinsats kan mätas. De som visar resultat har chans att bli vd:ar. Och att ha varit vd är viktigt för att komma ifråga för en styrelsepost.
- Kvinnor har i dag bra utbildningar, men de hamnar ofta på stabsjobb, där de understödjer andra. Karriärmässigt hamnar de i en återvändsgränd. Om man ska klättra måste man ha resultatansvar, säger hon.

Har du själv upplevt dig annorlunda behandlad i styrelsearbetet för att du är kvinna?
Pernilla Ström tänker till.
- Man pratar ju om härskartekniker, men jag kan inte säga att jag blivit utsatt. Kännetecknande för styrelser som tar in kvinnor är att de ofta är mer vidsynta och mindre fördomsfulla.
Pernilla Ström tycker också att skatteavdrag på hushållsnära tjänster är en bra åtgärd.
- Karriärkvinnor borde gifta sig med mysiga hemmapappor som går runt med tofflor. Men många driftiga kvinnor dras till driftiga män. Och två karriärer går sällan att förena på ett bra sätt med familj- och hemliv.

PERSONFAKTA


Namn: Pernilla Ström
@Brödtext:Ålder: 44 år.
Bor: Driver hästgård i Skåne
Familj: Gift med Klas Eklund, chefsekonom på SEB. Har hunden Margot och 16 hästar.
Styrelseposter i: Kapp-Ahl, SalusAnsvar, HQ Bank, Bonnier, Swedish Meats, Uniflex och Q-med. Som ledamot i Q-meds styrelse besöker hon Uppsala 5-6 gånger per år.
Bakgrund: ekonom, journalist och analytiker. Har jobbat som ledarskribent och politisk reporter på bland annat Expressen, Veckans affärer och Dagens Nyheter. Hon har även arbetat som EG-utredare vid finansdepartementet, som makroekonom vid Öhman Fondkommission samt som VD för Blockbid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om