''Bäst att inte veta att det är konst''

Bäst är det om man inte vet att det är konst man tittar på, tycker Åsa Lipka - Falck från konstnärsgruppen Raketa. Därför väljer hon sällan att ställa ut på museum, utan vill allra helst synas bland reklamen i Uppsala.

Uppsala2008-03-01 15:00
Trots det är hon just nu aktuell med en utställning på Uppsala konstmuseum. Ett tvåårigt konstprojekt i staden är över och nya projekt tar vid. Förra våren fylldes 51 annonspelare runt om i Uppsala med bilder på uppstoppade djur från Biologiska museet. I tre veckor fanns ljusramarna uppsatta och var en del av ett projekt om rätten till vår stad.
- Det mesta av vår konst visas på gator och torg, även om vi samarbetar med olika institutioner, säger Åsa Lipka-Falck från Raketa.

Raketa arbetar gränsöverskridande och består bland annat av två konstnärer, en poet, en arkitekt och en forskare i virtuella mötesplatser. När gruppen ställde ut en 200 kvadratmeter stor inomhusmatta utanför Magasin 3 i Stockholm vågade få sätta sig på mattan. I Istanbul ville människor däremot köpa mattan, medan det var helt olagligt att placera ut den i Tokyo.
- Där är allt privat, förklarar hon.
Gatukonst är sällan beställd eller synlig vid den första anblicken. Den finns där för att roa och skapa debatt. Genom att verka i det offentliga rummet vill Raketa ställa alternativa frågor till de budskap som i dag sköljer över staden.
- Går man en promenad möts man av massor med text som för det mesta är kommersiell reklam, säger Åsa Lipka-Falck.
"Where is the Ocean?" som kvällstid just nu projiceras på Slottets fasad i Uppsala skiljer sig från övriga budskap. Med det frågar Raketa sig själva och andra hur mycket mer hav det blir om isen smälter. Och om det finns platser där havet aldrig nöter sig in. Funderingarna fortsätter och nu är det omöjligt för dem att sluta ta tåget till Uppsala.
FAKTA
Utställningen visas på Uppsala konstmuseum fram till den 9/3/2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om