Sigtuna Basket har gått med i satsningen som drogs i gång av Uppsala Basket för tio år sedan. Verksamheten i Sigtuna ska vända sig till sjätteklassare, ungdomar 12-13 år. I våras startade Sigtuna Basket med ett pilotprojekt, och nu är det tänkt att bli en långtidssatsning bland ungdomar i kampen mot droger och mobbning.
Av lagets elva spelare är fyra fem med och jobbar aktivt med Schysst framtid. Det är något de brinner för och gärna pratar om när Sigtunabyden besökte deras träning i Valsta sporthall i fredags.
- I april besökte vi två skolor: Norrbackaskolan i Märsta och S:ta Gertrud i Sigtuna. Under en dag informerade vi om projektet och hade diskussioner med eleverna som handlade mycket om värdegrunder och vad respekt är förklarar Johan Isevik, som var med och höll i den teoretiska delen.
Teoripasset följdes sedan av möjligheten att lära sig spela basket och träna i ett lag efter skoltid under några veckor. Tränare Marko Rasic som tagit initiativet till samarbetet med Schysst framtid i Uppsala har själv varit professionell basketspelare i många år och spelat i åtta olika länder. I samtliga av dessa länder har han även jobbat med att försöka hjälpa ungdomar på liknande sätt.
- Ett liv utan mobbning, droger och alkohol. Den största orsaken till att ungdomar hamnar fel är att de känner brist på acceptans, och utanförskap. Man behöver inte vara intresserad av basket men om man blir det efter vårt besök är det givetvis en bonus, säger Marko Rasic.
Gregory Troha tränar skolungdomarna i basket efter skoltid, Johan Isevik sköter den teoretiska lektionen och Nemanja Jovanovic ska assistera Marko Rasic i basketundervisning på skolorna i höst.
- Att vara med i en lagsport ger dels något att göra, man är fysiskt aktiv, och det formar även ens karaktär. När man spelar i ett lag har man inte tid att haka upp sig på hudfärg eller var lagkamraten kommer ifrån, man glömmer bort självcentreringen och gör något tillsammans.