Bärplockarna helt utblottade

Turerna kring bärplockarna från Bangladesh fortsätter. Uppsalastudenten Mahmudur Rahman säger att han förleddes att underteckna ett kollektivavtal för det företag som anställt bärplockarna.I likhet med flera andra pekar han ut en affärsman i Uppsala som ansvarig i härvan

?Hur ska jag kunna betala tillbaka pengarna?, frågar sig Sayed Bahalul, till höger. Han lånade 15 000 kronor, motsvarande runt fyra årslöner, som han betalat bemanningsföretaget Bangladesh Work Force. Men någon lön fick han inte. På bilden tillsammans med bärplockaren Muhammad Assifuzzaman (till vänster) och Uppsalastudenten Mahmudur Rahman (i mitten) som säger att han blivit inlurad i härvan.

?Hur ska jag kunna betala tillbaka pengarna?, frågar sig Sayed Bahalul, till höger. Han lånade 15 000 kronor, motsvarande runt fyra årslöner, som han betalat bemanningsföretaget Bangladesh Work Force. Men någon lön fick han inte. På bilden tillsammans med bärplockaren Muhammad Assifuzzaman (till vänster) och Uppsalastudenten Mahmudur Rahman (i mitten) som säger att han blivit inlurad i härvan.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-09-24 12:48

UNT har tidigare berättat om de 281 bärplockarna från Bangladesh, varav många befunnit sig i Uppsala de senaste veckorna. De lockades till Sverige med förhoppningen att tjäna pengar på att plocka bär i Jämtland.
Många av dem är fattiga personer som blivit svårt skuldsatta då de lånat ihop cirka 15 000 kronor de betalat till bemanningsföretaget Bangladesh Work Force för att komma till Sverige. 
125 bärplockare gick med i Kommunal som slöt kollektivavtal med Bangladesh Work Force. Enligt avtalet skulle plockarna få en lön på 17 000 kronor i månaden. Men så blev det inte utan resan till Sverige har för många av bärplockarna slutat med ekonomisk ruin.

Vem som bär ansvar är oklart. Mahmudur Rahman är student från Bangladesh som är bosatt i Uppsala. Han är en av huvudpersonerna i dramat och villig att ge sin version.
Han vandrar omkring i Uppsala med två bärplockare som uppger att de blivit utblottade. Alla tre är hungriga och har under natten på nåder fått sova i moskén.   ¬ De båda bärplockare Mahmudur Rahman har i sitt sällskap berättar att de bara hittade små mängder bär i Jämtland.
– Det här innebär en tragedi för 281 familjer i Bangladesh Någon månadslön på 17 000 kronor fick vi aldrig se. Allt vi tjänade på bären gick åt för att betala mat och husrum, säger bärplockaren Sayed Bahalul.
Mahmudur Rahman berättar att han studerat bioteknik i Uppsala i tre år när Abu Bakkar Siddique, en bangladeshisk affärsman bosatt i Uppsala, i våras frågade om han ville följa med till Bangladesh och rekrytera bärplockare.  Siddique ska ha förespeglat bärplockarna chansen att tjäna upp till 70 000 kronor på ett par månader.

Tillbaka i Sverige undertecknade Mahmudur Rahman ett kollektivavtal mellan Kommunal och bemanningsföretaget Bangladesh Work Force, BWF, som anställt bärplockarna.
– Jag deltog i ett möte som hölls på svenska och förstod inte vad de sa. Jag blev uppmanad att underteckna avtalet eftersom företaget är registrerat i Bangladesh och jag var den enda närvarande som hade ett bangladeshiskt pass. När sedan allt gick fel fick jag skulden.
Enligt Mahmudur Rahman har BWF tagit 15 000 - 20 000 kronor i avgift från varje bärplockare vilket innebär minst 4 miljoner i intäkter. Efter biljettkostnader med mera beräknar han att företaget tjänat 100 000-tals kronor.
Affärsmannen Abu Bakkar Siddique har i samtal med UNT hävdat att han inte har något att göra med BWF. Detta är enligt Kommunal inte sant och även Mahmudur Rahman hävdar att Siddique är den som ligger bakom företaget.
Mahmudur Rahman säger att han jobbat för Siddique sedan i våras men inte fått lön. Det ska ha lett till att han inte kunnat betala hyran för sin lägenhet på Döbelnsgatan och nu är  bostadslös.
– Min uppfattning är att Mahmudur Rahman använts som en bricka i ett spel och gjort vad han kunnat för att hjälpa sina landsmän, säger Per Svensson vid Kommunal i Östersund.
Eftersom Kommunal anser att det är Abu Bakkar Siddique som står bakom BWF hade man förra veckan kallat honom till en förhandling i Uppsala för att få företaget att betala 2,2 miljoner kronor i uteblivna löner.
¬– Men han dök aldrig upp och våra jurister ska nu undersöka hur vi går vidare med detta, uppger Jörgen Gustavsson, ombudsman vid Kommunal.
UNT har sökt Abu Bakkar Siddique för en kommentar utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om