Barns intag av akrylamid kartlagt
Barn får i sig lika mycket av det cancerframkallande ämnet akrylamid som vuxna. Men inte mer, vilket har varit en vanlig uppfattning. Hälften av akrylamiden i barnens intag kommer från chips och pommes frites. Det visar en studie gjord vid Livsmedelsverket.
Foto: Scanpix
Det säger Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog vid Livsmedelsverket till Upsala Nya Tidning.
För fem år sedan orsakade forskningsrapporter från Stockholms universitet och Livsmedelsverket mycket stor uppmärksamhet, i Sverige och internationellt. Livsmedelsverkets rapport visade att akrylamid, som idag av världshälsoorganisationen WHO klassas som "sannolikt cancerframkallande" fanns i ett stort antal baslivsmedel som hårt bröd, frukostflingor och pommes.
Den gemensamma nämnaren var stark upphettning av mat baserad på cerealier eller potatis.
I veckan publicerade EU-kommissionen råd till storhushåll och matindustrin, bland andra chipstillverkarna, som syftar till att hålla nere halterna akrylamid. Det kan handla om alltifrån att välja rätt sorts potatis till optimering av temperatur och tid för fritering, till att sortera bort mörka chips i slutprodukten. På Livsmedelsverket räknar man med att liknande råd till hushållen ska finnas före årsskiftet.
Samtidigt har forskaren Margareta Malecka-Pettersson vid Uppsala Universitet studerat barns intag av akrylamid på uppdrag av Livsmedelsverket. Basen för hennes rapport är den omfattande kostundersökning av barn som inleddes 2003 och publicerades 2006.
Vuxnas intag har tidigare beräknats till ett intag av 35 mikrogram akrylamid per dag - som motsvarar 0,5 mikrogram per kilo kroppsvikt.
- Utifrån antaganden om barns matvanor har många trott att barnen fick i sig mer akrylamid, men rapporten visar att intaget ligger på samma nivå som för vuxna, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.
Enligt rapporten får fyraåringar och åttaåringar i sig motsvarande 0,6 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag, elvaåringar 0,4 mikrogram.
För vuxna bidrar kaffe till en stor del av intaget.
- För barnens del svarar pommes frites och chips för hälften, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.
Mycket forskning återstår när det gäller cancerriskerna med akrylamid. Men med WHOs sammanfattande bedömning av forskningsläget "sannolikt cancerframkallande ämne" hos människa så finns anledning till försiktighet, menar hon.
- Det finns ingen anledning att vänta med att minska intag av matprodukter som är onödiga, eller onyttiga av andra skäl - till exempel för att de innehåller mycket fett.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!