Barns citat en storsäljare
Gulliga små barn som säger lustiga saker om livet har blivit kommersiell hårdvaluta. Inget säljer så bra just nu som citatböcker med barnaröster.
Det började redan 1979. En tunn översatt bok med titeln Barn skriver till Gud smällde till på den svenska marknaden och blev en otippad bästsäljare som trycktes igen och igen — sammanlagt i 400 000 exemplar i tre olika utgåvor. En bok som hela familjen kunde samlas runt, fnissa och samtidigt få en varm känsla i magen inför de naiva djupsinnigheterna levererade av ungar: "Gode Gud. Var det du som hittade på att kramas? Det är en bra grej". Konceptet var enkelt, två amerikanska författare samlade barns brev till Gud i en bok och pang! En hit.
— Lustigheter med barns formuleringar är så enormt brett. Det kräver inga förkunskaper och ingen eftertanke, det är bara luftigt och klurigt, säger Kristoffer Lind.
"Skrattar med barnen"
Efter Barn skriver till Gud rasslade det i gång. Barns sätt att formulera sig blev en egen genre.
1987 började SVT sända underhållningsprogrammet Lekande lätt som i 16 år haft lysande tittarsiffror. Ett program som går ut på att publiken skrattar åt barns krångliga förklaringar av välkända ord. Så ska några kändisar gissa rätt ord också, men det är en bisak.
Unni Lindell som skrivit succén Gamla tanter lägger inte ägg tillsammans med Mark Levengood tvekar inte med svaret:
— Vi skrattar inte åt barnen utan med barnen. Det finns också en filosofi bakom för det speglar också barnens värld, säger hon.
Hon och Mark Levengood gav sig ut på skolor och intervjuade barn om olika ämnen, samlade ihop citaten och levererade en bok som sålt i osannolika 530 000 exemplar. Uppföljaren, Gud som haver barnen kär har du någon ull kom i somras och har hunnit upp i 300 000 sålda exemplar hittills, men gick i julhandeln åt som valla inför Vasaloppet. Under december har det sålts
10 000 exemplar i veckan.
— Det är otroligt. Jag har aldrig varit med om något liknande och då har jag ändå varit med i branschen ett tag, säger Ann-Marie Skarp, förlagschef för Piratförlaget.
Mycket arbete bakom
Redan på 1970-talet gav en lärare ut favoritcitat ur barns uppsatser i Samlade grodblad som ett sätt att lätta upp undervisningen. Men numera har barns röster blivit en lukrativ affärsverksamhet. Det låter som lättförtjänta pengar: ut med bandspelaren till en skola, låt ungarna snacka, skriv ned, ge ut och börja håva in.
Men enligt Unni Lindell är det inte riktigt så enkelt.
— Det är väldigt mycket jobb som ligger bakom och vi har jobbat mycket med frågorna. Hela konceptet vilar på vilka frågor man ställer. Allt Mark och jag har gjort är helt äkta. Det finns andra som försökt i Norge men de har inte lyckats lika bra.
Barn skriver till tomten är en samling autentiska brev som barn skrivit till den svenska tomten. 60 000 sådana brev kommer från hela världen varje år och med Postens hjälp har Kristoffer Lind gjort ett urval som publiceras i sin ursprungliga form med teckningar och allt.
— Själva fenomenet är ju intressant, att barn skriver till tomten och då vill man ju veta vad de skriver om.
Lite bittrare smak
De flesta brev i boken är oskyldigt gulliga om saker barn önskar sig eller uppmaningar till tomten att svara, men några ger en lite bittrare smak i munnen. Som det från Alexandra, 10 år: "Och så vill jag veta om du tänker lukta sprit som förra gången du var här. Det var INTE trevligt. [...] Människor som är fulla är DUMMA i huvudet. Jag tycker inte att tomten ska vara full".
Det har kommit två liknande böcker tidigare, men Kristoffer Lind är tveksam till om de verkligen innehåller verkliga brev eller om det är fejk.
— De känns påhittade. Så vår idé var helt enkelt: kan man göra en som är äkta?
Lind & Co ger också ut böcker som Världens fräckaste citat där de samlat (vuxnas) citat kring olika teman. De säljer också väldigt bra, men Kristoffer Lind har ändå inga planer på att göra barncitatböcker.
— Uppriktigt så tycker jag inte att det är så kul.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!