Videon är inte längre tillgänglig
Barnpassning har blivit en konkurrensfördel i handeln och intresset ökar.
– Säkerheten är viktig för mig, säger trebarnsmamman Susanne Paul.
Ica Maxi i Stenhagen, Uppsala, har erbjudit barnpassning sedan starten 1998. I julas byggdes det så kallade Minihuset ut till en flerdubbelt stor yta, med en gigantisk klätterställning. Där har under våren huserat i snitt mellan 450 och 500 barn i veckan, berättar butikschef Gabriel Purbe.
– Det är fyr-, femdubbelt så många som före jul. Det handlar om att underlätta för våra kunder, vi har många barnfamiljer som handlar, säger han.
Också i Gränby centrum, stans största galleria, kan barnpassning bli verklighet framöver. Undersökningar bland kunder visar att intresset är stort, berättar marknadsområdeschef Jan Hammarling.
– En av våra blivande hyresgäster undersöker möjligheten att erbjuda den tjänsten, säger han.
Minihuset på Ica Maxi tar emot som mest 30 barn åt gången, i åldrarna fyra till åtta år. Föräldern måste visa legitimation vid avlämning och hämtning, samt uppge telefonnummer. När UNT kommer dit har Susanne Paul just lämnat in sin femårige son Kaelan, som snabbt försvinner in till filmrummet.
Hon uppskattar servicen och kommenterar händelsen på Ikea, då ett barn lämnades ut till fel föräldrar, så här:
– Det är alla föräldrars mardröm, men det går inte att ha ett 100-procentigt system. Man får lära sina barn att säga ifrån om något känns fel, och att kanske inte lämna in för små barn.
Lars G Ohlsson på Svensk handel ser barnpassning i handeln som ett led i att skapa konkurrensfördelar. Han jämför med att erbjuda garderober för varma vinterkläder, eller att sätta dit fåtöljer och tidningar som tilltalar män i damklädesbutiker. Då ökar försäljningsvolymen.
– I Tyskland har de gått ett steg längre. Där kan du parkera din man. Det kostar ungefär tio euro, så får han tillgång till dataspel och en pilsner.