Barnomsorgen måste byggas ut
Barnomsorgen i Uppsala måste byggas ut kraftigt de närmaste åren. Kommunen räknar med att runt tusen nya platser måste skapas. Det ger ökade hyror som hotar verksamheten.
— Vi hopas kunna öppna tio nya avdelningar varje år under de kommande åren, säger förskolechef Pia Sparreskog.
Men utbyggnaden har också ett pris i form av högre hyresnivåer. Enligt Bengt Sandblad (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden kan de komma att öka kraftigt inom de kommande åren.
— Att klara det blir vår största utmaning. Bygga nytt i den omfattning som behövs kan vi. Men de höga kostnaderna för att bygga och renovera driver upp hyrorna så mycket att det blir ett hot mot verksamheten, säger han.
Äldre förskolor har i dag en hyra på i snitt 1 000-1 500 kronor per år och kvadratmeter. För nybyggda eller renoverade förskolelokaler ligger hyran på 2 300 kronor per kvadratmeter.
— Det här kan leda till att hyresnivåerna fördubblas. För att klara en bra verksamhet måste vi ha mer pengar när allt mer av vår budget går till att betala hyror, säger Bengt Sandblad.
Hur den fortsatta utbyggnaden kommer att se ut beror till en del på vad utredningen om skolornas lokalförsörjningsprogram kommer fram till. I och med att elevantalet minskar så måste skolorna krympa sina lokaler. där kan nya daghem få plats. Några skollokaler är redan möjliga att bygga om till förskola - Heidenstamskolan där fyra avdelningar kan ge upp till 72 platser och Växthuset i södra Gottsunda som kan ge 36 platser.
Samtidigt pågår en politisk diskussion om hur stora förskolorna ska vara. Oppositionen anser att skolor på 144 barn som planeras i Storvreta och Lövstalöt är för mycket.
— De blir dessutom för dyra, upp till 30 500 kronor per barn, en fördubbling mot i dag. Miljökraven på förskolorna är för höga. Inom alliansen vill vi ha fler mindre förskolor. De stora kommer att ligga långt från barnens hem. Det här kan vi klara genom privata daghem och fler dagbarnvårdare, säger Cecilia Forss (m).
Enligt Bengt Sandblad blir dock mindre förskolor ännu dyrare att bygga.
Av de 1 600 nya platser som hittills skapats under mandatperioden har hälften, 800 stycken, gått till att minska barngrupperna, "utglesning" som Pia Sparreskog uttrycker det.
— Grupperna har minskats från tjugotvå till sjutton barn i genomsnitt. Så vi anser att vi kommer att klara målet att minska grupperna till 2006 års utgång, säger hon.
FAKTA - här pågår ny- och ombyggnader just nu:
Storvreta - Vretalund: Ny förskola för max 144 barn, en ökning med 65. Klart januari 2008.
Ångelsta: Ny förskola för max 108 barn, en ökning med 32. Klart Januari 2008.
Lövstalöt: Ny förskola för max 144 barn, en ökning med 32. Klart Januari 2008.
Bälinge: Under utredning.
Svartbäcken- Swedenborg: Ny förskola för max 108 barn, en ökning med 35. Klart augusti 2008.
Malmvågen: Renovering. Max 108 barn, en ökning med 10. Klart augusti 2008.
Länna: Ny förskola för max 72 barn, en ökning med 16. Klart augusti 2008.
Lillgärdet: Renovering. Fyra avdelningar. Inga nya platser. Klart augusti 2009.
Luthagen: Under utredning. Svårt hitta mark för att bygga de 4-8 avdelningar som behövs.
Fyrisvallen: Fyra avdelningar i nybyggt bostadshus. Utökning med upp till 72 platser. Klart augusti 2008.
Johannesbäck-SFI: Under utredning. Svårt hitta lokaler.
Gåvsta: Tillbyggnad med fyra avdelningar max 72 platser, en utökning med upp till 36 platser. Klart augusti 2007.
Stenhagen: Ny förskola med max 36 platser, en ökning med 16. Klart augusti 2006.
Källa: Uppsala kommun
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!