Barnombudsman vill slopa stormöten

Slopa medborgardialoger i form av stormöten. Det anser Martin Price på Barnombudsmannen i Uppsala.- Massmöten är att be om problem.

Uppsala2009-02-05 07:00
Martin Price tror inte alls på mötesmetoden att hålla storsamlingar där medborgare, politiker och tjänstemän kan diskutera aktuella förslag. Han arbetar som handläggare på Barnombudsmannen med uppgift att hålla och utforma dialoger med barn- och ungdomar.
- Det är bättre att inte ha någon dialog alls än en sådan dialog. Risken är så pass stor att det blir ett dåligt resultat, säger Martin Price apropå onsdagens artikel om den hätska medborgardialogen på Brantingsskolan.

Han anser att det största problemet med mötesformen är att deltagarnas förväntningar krockar. Politikerna kommer till medborgarmöten med huvudsyfte att förankra och informera om ett förslag till beslut, medan tjänstemännen i första hand vill få ytterligare kunskap genom att få frågan belyst ur de berördas synvinkel. Medborgarna går i sin tur till mötet för att påverka något som de är missnöjda med.
- Men politiska beslut fattas inte på medborgardialoger. De fattas - och ska fattas - av politiker. Den stora utmaningen är hur medborgarna ska kunna möta dem som bestämmer för att komma till tals. På ett stormöte kommer bara ett fåtal till tals. Det är klart att det blir en jätteladdad grälstämning då, säger Martin Price.

Hans lösning är att ge tidig och tydlig information och hålla mindre och större möten i en väl genomtänkt ordning.
- Flytten av Ekebygymnasiet eller nedläggningen av Linnéskolan är bra exempel på lyckade medborgardialoger om brännande frågor. Då informerade man först skolan. Sedan åkte politiker ut och pratade med elevråd och elever. Flera ytterligare träffar hölls efter det med resultatet att man delvis gav efter för eleverna. Och vad jag vet förekom inga glåpord och ingen kände sig heller kränkt.

Martin Price varnar för att stormöten kan få svåra konsekvenser för demokratin om inte mötesformerna ändras.
- Jag tror att människor kommer till ett möte med en känsla av att "nu får jag äntligen vara med och bestämma". De tror att beslut ska tas där och då. I och med det misslyckade mötet på Brantingsskolan finns risken att de 600 personerna som var där får ett reducerat förtroende för politiker.
 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om