Barnmorskor jobbar extra under semestern

"Var lugna, vi tar hand om alla kvinnor i Uppsala som föder i sommar!" Hittills har Gunilla Hallberg, verksamhetschef för graviditeter och förlossningar på Akademiska sjukhuset, inte behövt skicka i väg någon kvinna till ett annat BB. Barnmorskor har jobbat extra, trots att de har semester.

Gilbert Sinani håller försiktigt sin nyfödde son Sebastia, ett dygn gammal. Bredvid honom står kusinen Alex och Anki Persson, avdelningschef på BB. "Först blev jag så besviken, för vi skickades hem. Det fanns ingen läkare som kunde göra kejsarsnitt. Men nu är jag lycklig."

Gilbert Sinani håller försiktigt sin nyfödde son Sebastia, ett dygn gammal. Bredvid honom står kusinen Alex och Anki Persson, avdelningschef på BB. "Först blev jag så besviken, för vi skickades hem. Det fanns ingen läkare som kunde göra kejsarsnitt. Men nu är jag lycklig."

Foto:

Uppsala2008-07-27 00:01
Före sommaren skrev personal på förlossningen till sjukhusledningen. Man menade att det saknades så många barnmorskor under sommaren att patienternas medicinska säkerhet var hotad. Färre var intresserade av att ta extrapass, då de skulle få sämre betalt än tidigare somrar. Nu gällde vanlig ob-ersättning, hade sjukhusledningen bestämt.

Så här såg situationen ut i början på sommaren: 90 pass var obemannade. Ändå hade planeringen sett bra ut. Ingen skulle bli beordrad att arbeta. Trodde man.
- Men saker händer, folk blir sjukskrivna, allt kan snabbt förändras och erfarna barnmorskor växer inte på trän, säger Gunilla Hallberg.

Samtidigt är hennes mål för sommaren att ingen mamma från Uppsala län ska skickas till något att sjukhus för att föda. Och det har inte heller hänt.
- Hittills har vi fått personal till alla pass. De har bytt tider med varandra och tagit extrapass. För att fylla en tredjedel av passen blev vi tvungna att beordra personal.

Hur trevligt är det?
- Det går bra, eftersom vår personal är så otroligt lojal och känner ansvar för kvinnor som ska föda. Och det ingår i vårt jobb som sjukvårdsanställda. Vi ska stå till förfogande.
Anki Persson, avdelningschef på BB, säger att hon sällan stöter på protester när hon ber någon jobba extra.
- De förstår att kollegerna går på knäna, säger hon.

På BB är man under sommaren tvungen till vissa nerdragningar. I vanliga fall får pappan vara tillsammans med modern tills familjen åker hem, men hittills har några fäder fått ge plats för de mödrar som har komplikationer och måste stanna längre.
Amningshjälpen är också nedbemannad. Under sommaren ger den bara telefonrådgivning.

I Uppsala län, liksom i hela landet, råder en babyboom. År 2005 föddes cirka 3600 barn om året i länet, i dag föds över 4000.
- Så framöver kommer vi att behöva mer pengar, menar Gunilla Hallberg.
Agneta Wiberg, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala län förklarar bristen på folk på ett annat sätt.
- Man har skurit så mycket inom vården att bemanningen är i underkant från början. Därför får man stora problem på sommaren. En annan anledning är ersättningen. När personalen fick mer betalt på sommaren fanns inga problem att fylla passen.

Hon menar också att sättet att arbeta behöver förändras.
- I dag spelar det ingen roll om du har erfarenhet och kompetens, du är en bricka i ett spel. Om ledningen tog till vara kunskap på ett bättre sätt, då skulle arbetet bli mer effektivt och luckorna färre.

Här står Gilbert Sinani med sin nyfödde son Sebastia. "Först blev jag så besviken, för vi skickades hem. Det fanns ingen läkare som kunde göra kejsarsnitt. Men nu är jag så lycklig." I bakgrunden kusinen Alex, mamma Selina Mansourian och systern Alenooch.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om