– Här har vi olika sorter att välja på. Många som säger att det inte fungerar med kondom har kanske bara testat en sort. Det gäller att hitta en modell man trivs med. Och då är omkretsen viktigare än längden, säger Kerstin Karlqvist Falk, barnmorska, och visar upp kondomskåpet i mottagningsrummet.
Tillsammans med Kerstin Lind, också hon barnmorska, driver hon projektet där unga män mellan 20 och 30 får besöka en mottagning där de får preventivmedelsrådgivning, möjlighet att testa sig för könssjukdomar och prata om sex, hälsa och relationsproblem.
På ungdomsmottagningen finns en övre åldersgräns på 20 år. Vid Flogsta vårdcentral såg man att det var många män som var över 20 år som sökte sig till mottagningen. Kvinnor har ofta en mer regelbunden kontakt med i samband med förskrivningen av preventivmedel. Men för männen finns inte samma självklara forum.
Barnmorskorna i Flogsta tog emot männen också, men fick höra från ledningen att de fick upphöra med det, eftersom män över 20 inte ingår i barnmorskornas uppdrag.
Då sökte man pengar till ett projekt för den här gruppen. Projektet beviljades av politikerna. Tanken är att man ska ta emot 450 patienter inom projektets ram under året. Sedan ska det utvärderas under 2016.
– Många kommer för att testa sig. Men när vi pratar med dem märker vi att det många gånger kan vara andra saker som kommer fram som de behöver hjälp med. Det kan vara allt från erektionsproblem till alkoholvanor, säger Kerstin Lind.
I de undersökningar som har gjorts visar det sig att män söker vård i mindre utsträckning och mycket senare än kvinnor. Och i utredningen om män och jämställdhet (SOU 2014:6) konstaterar man att det behövs fler ingångar till vården för män. Kerstin Lind och Kerstin Karlqvist Falk menar att deras projekt är ett sätt att möta det behovet.
– Det handlar om att skapa lågtröskelvård i primärvården. Det ska vara enkelt att testa sig och få råd. Många har ett motstånd mot att boka en tid på veneorologmottagningen på sjukhuset, säger Kerstin Karlqvist Falk.
Att pilotprojektet drivs vid vårdcentralen i Flogsta är en händelse som ser ut som en tanke. Upptagningsområdet består till 14 procent av killar upp till 25 års ålder. I andra delar av stan är siffran 4 procent.
– Det här är ett bra läge att starta i. Och vi märker att många av dem som kommer till oss är studenter, säger Kerstin Lind.