Barnmorskekris på BB

Bristen på barnmorskor är akut på förlossningens eftervårdsavdelningar. Ingen vet hur problemet ska lösas.Det man säkert vet är att det föds fler barn på sommaren.

Johan Lindberg med Fialotta och barnmorska Karin Hannrup.

Johan Lindberg med Fialotta och barnmorska Karin Hannrup.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2010-06-08 07:02

Det är ofta ont om semestervikarier på Akademiska sjukhuset. Men så dåligt som det ser ut inför sommaren har det aldrig varit på förlossningens eftervårdsavdelningar. Hela 60 pass på semesterschemat saknar det antal barnmorskor som krävs för att inte äventyra patientsäkerheten för födande kvinnor och deras barn.
– Klart att vi är oroliga. Vi har begärt en förhandling med cheferna för att höra hur de ska lösa situationen, säger Karin Hannrup som är barnmorska och fackligt förtroendevald.
Hon har själv svårt att se någon lösning, utöver den att hon och kollegerna blir beordrade att jobba när de egentligen är lediga.

Barnmorskebristen beror bland annat på uppsägningar och sjukskrivningar under våren. Men det som personalen är kritisk mot är den dåliga planeringen; cheferna har nämligen inte annonserat efter semestervikarier.
– Det var först när vi i personalen sa att de måste annonsera som annonser sattes in, men då endast på intranätet, säger Karin Hannrup.
Redan nu är barnmorskebristen på eftervårdsavdelningarna 96D och 96E akut. I helgen beslutades hastigt att de bägge avdelningarna skulle slås ihop. En vårdar sjuka gravida och sjuka nyförlösta, den andra har vanlig eftervård.
– Vi hade en perfekt planerad avdelning, men nu är allt raserat och inga rutiner är klara. Det är inte riktigt patientsäkert, vi är för få med den kompetens som krävs, säger en barnmorska som vill vara anonym av rädsla för att annars få sparken.

Trots sammanslagningen räckte på måndagen inte personalen till. En barnmorska som börjat arbeta på morgonen fick även ta kvällspasset.
På själva förlossningsavdelningen är antalet barnmorskor tillräckligt i sommar. Men eftersom antalet eftervårdsplatser nu minskar finns risken att de nyförlösta mammorna får ligga kvar i förlossningsrummen – och att man därför kan tvingas säga nej till kvinnor som kommer för att föda.
– Ja, för första gången kan det faktiskt bli så att vi måste säga nej. Men det handlar i så fall om Stockholmsmammor. Alla från Uppsala ska få plats, säger Maria Sjöström som är gruppchef på förlossningen.

Helena och Johan Lindberg, som på söndagsmorgonen fick dottern med arbetsnamnet Fia-Lotta, märkte av situationen. De fick stanna ett halvt dygn längre på förlossningen eftersom det saknades eftervårdsplatser.
– Om hon inte hade bajsat i fostervattnet och därför kräver extra koll hade vi väl fått åka hem efter sex timmar. Det hade jag verkligen inte velat! säger Helena Lindberg, som bor i Tierp och därför inte heller har tillgång till det stöttande teamen i BB på väg.
Troligen blir det så att fler nyförlösta kvinnor i sommar måste åka hem efter sex timmar, säger Bo Sultan som är verksamhetschef för kvinnokliniken.
– Ja, men många vill gå hem tidigare än på vintern. Dessutom har vi ju BB på väg.

Bo Sultan håller dock med om att situationen är problematisk och säger att man letar lösningar. 
– En är att fortsätta ha avdelningarna sammanslagna, det äventyrar inte patientsäkerheten. Vi väntar också på svar från bemanningsföretag om de har barnmorskor, men jag vet att det kan bli svårt.
Hur kunde ni glömma att annonsera efter vikarier?
– Det vet jag inget om. Men jag vet att det inte hjälper att annonsera i vårdtidningar. Det finns helt enkelt för få barnmorskor, och det är ett problem i hela Sverige.

Fler födslar på sommaren

De senaste åren har sommaren varit högsäsong för förlossningen. Akademiska sjukhuset räknar i år med 380 födslar i juni, 360 i juli och cirka 300 i augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om