Videon är inte längre tillgänglig
Specialutformade glasögon som registrerar barns ögonrörelser, och små hjälmar som mäter bebisars hjärnaktivitet är ett par av de instrument som används vid Uppsala barn- och babylab. Just nu är det stort fokus på forskningen kring autism. I dag är det möjligt att ställa diagnosen tidigast kring tre års ålder.
Pär Nyström hoppas att man med hjälp av den pågående forskningen i Uppsala ska kunna krypa lägre ner i åldrarna. Han tror att lösningen ligger i att kombinera en rad olika testmetoder för att tidigare sätta diagnosen autism. Det skulle innebära att man kan sätta in stödinsatser tidigare i barnens utveckling.
– Vi vet för lite om hur hjärnan utvecklas och vad symtomen beror på. Vi har ingen aning om hur många kombinationer av tester som kan behövas, men vi skjuter inte helt från höften. Det finns ju en hel del studier på vuxna som vi använder oss av som utgångspunkt.
De som inte finns på plats under konferensdagarna är de cirka 1 500 små barn som varje år strömmar igenom laboratoriet i Blåsenhus. 30 procent av alla Uppsalaföräldrar med barn i åldrarna 4-6 månader brukar ställa sig positiva till att låta barnen vara en del av forskningen. Det har även gett föräldrarna nya kunskaper om deras barns förmågor, berättar forskaren Gustaf Gredebäck, också han verksam vid laboratoriet:
– Vi har sett att små barn är otroligt duktiga på att fånga upp social information och läsa av och tolka andra människor. Det är ett område som jag skulle vilja veta mer om, hur det är möjligt att ett barn på sex månader kan läsa av andra människor och förstår vad de har för mål med sina beteenden.