Gillbergska barnhemmet ligger på Sysslomansgatan i Luthagen och byggdes på 1920-talet, för nästan 100 år sedan. Huset var under många år ett barnhem, men de senaste åren har Uppsala kommun haft verksamhet där.
Nu blir huset en fristående gymnasieskola med high school-inriktning, driven av Amerikanska gymnasiet. Rivningsarbeten pågår, och man inväntar startbesked från Stadsbyggnadskontoret för att kunna starta byggnationen som gör huset redo för skolstart i augusti.
– Det är Q-märkt, så vi kommer inte göra något med fasaden och det finns saker vi måste behålla på insidan. Det blir en spännande mix av gammal och modern arkitektur. Just nu planerar vi för att bland annat riva ut väggar och göra större klassrum. Korridorerna är redan väldigt väl anpassade för en skola, säger Peter Heddelin, en av Amerikanska Gymnasiets grundare.
Amerikanska Gymnasiet grundades 2015 och finns, förutom i Uppsala, i Göteborg, Stockholm och i Halmstad. De har även fått tillstånd för Norrköping och Malmö under det nästkommande året.
Peter Heddelin beskriver gymnasiet som en blandning av svenskt och amerikanskt, och säger att det är den första skolan i Uppsala med ett treterminssystem. Det innebär tre terminer under läsåret, där lovveckorna kommer disponeras annorlunda. Skolan kommer ta in tre till fyra klasser första året, och till en början använda två av husets fyra våningar. Matsalen kommer att inredas som en amerikansk diner.
Amerikanska gymnasiet är den enda nya gymnasieskolan som startar upp till hösten i Uppsala. En annan nyhet är att det fristående gymnasiet Thorén business school i höst flyttar från Stora torget till nya lokaler på Väderkvarnsgatan.
Gymnasievalet pågår just nu för fullt i Uppsala. Nu på tisdag, den 15 februari, är sista dagen att välja skola för de cirka 3 300 ungdomar som kommer att börja i årskurs 1 på någon av Uppsalas gymnasieskolor.
Totalt finns det 26 gymnasieskolor i Uppsala kommun att välja mellan, samt fem gymnasiesärskolor. I höstas var det populäraste programmet det naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan, som hade 225 förstahandssökande. Det var också det program som krävde högst betyg, nämligen 302 antagningspoäng som lägst.