Det var ett stort pådrag i Uppsala Slott under tisdag eftermiddag på Uppsala Health Summit. I en storslagen sal hölls föreläsningar som varvade talare från olika delar av världen om akademiska och politiska framgångar samt utmaningar inom barnfetma.
En av talarna under eftermiddagen var folkhälso-, sjukvård- och idrottsminister Gabriel Wikström (S). I sitt tal pratade han inte mycket om direkta förslag om att stävja barnfetma, utan mer om behovet av en större och mer långsiktig lösning, som involverar mer än bara enskilda handlingar från regeringen.
– Det jag tar med mig härifrån är det stora engagemanget jag har sett bland människor från olika områden. Det är en blandning av forskare och drivna människor som kan dela information och lösningar med varandra. Det är avgörande i framgången att höja barns hälsa, säger Gabriel Wikström.
Vad vill du som minister göra åt barnfetman?
– Nu har Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten tydliga direktiv på att ta fram ett underlag för en heltäckande nationell strategi kring barnhälsa. Att bara prata om till exempel sockerskatt ger inte mycket som enskild handling då problematiken handlar om mer än endast det.
Underlaget för den nationella strategin kommer att vara färdigt i början av 2017, därefter kommer vi att kunna se mer konkreta förslag från Gabriel Wikström.
Vad är den stora utmaningen att lösa?
– Utmaningen med barnfetma är större i dag än vad den har varit tidigare och det handlar inte om att sjukvården har blivit sämre utan om att klassklyftorna i samhället har ökat.
En central punkt i att komma till rätt med barnfetman, menar Gabriel Wikström, är att minska klyftorna i samhället och skapa förutsättningar så att alla barn har samma möjligheter. Hälsa ligger i jämställdhet, säger Gabriel Wikström.
Förutom att vara folkhälsominister, är han även ansvarig minister för sjukvård och idrott, och i den heltäckande planen som ska tas fram kommer också skolan och idrottslivet innefattas.
– Vi ser tydligt att det behövs en strategi som även involverar hur skolan arbetar med hälsa och hur idrottsföreningar kan påverka. Barnhälsa löser vi inte med enskilda åtgärder, utan på bred front.