En familj med flera barn hyr en lägenhet i Uppsala där fastighetsbolaget sommaren 2020 upptäckte en omfattande vattenskada. Enligt besiktningen måste i stort sett all inredning i kök och badrum bytas ut. Av protokollet framgår att handfatet troligen överfyllts med följden att vatten runnit ut på golvet i flera rum. Kaklet är så illa åtgånget att det väntas släppa från väggarna.
Hyresgästerna tros ha tryckt ner någon form av material i diskbänken så att vattenlåset satts ur funktion vilket gett vattenskador ända upp till ett fönster. Vatten har även orsakat skador genom att kyl och frys stått öppna.
Fastighetsbolaget menar att familjen borde ha anmält skadorna på ett tidigt stadium. Men familjen, som flytt från ett afrikanskt land, har förklarat att de inte tidigare bott i en lägenhet med vattenledningsrör, kylskåp och golvytskikt. De hade därför inte förstått att det var problem med vattenskador i bostaden. Om de begripit det hade de omgående larmat bolaget.
Hyresnämnden fastställde att lägenheten blivit så svårt vanvårdad att familjen måste flytta. Familjen överklagade till hovrätten och uppgav att det skulle drabba barnen hårt om de tvingas lämna sin bostad. De begärde att barnkonventionen skulle vägas in i bedömningen.
Hovrätten skriver att hyresgästerna agerat så ovarsamt att barnens bästa i det här fallet kommer i andra hand. Familjen döms att lämna lägenheten senast i juli.