Bland de röda stugorna på Disagården i Gamla Uppsala har barn samlats för att få inblick i hur det var att vara barn under andra hälften av 1800-talet. De får prova alltifrån att bära vatten med ok till att rykta en häst.
– Det enda man behöver är grädde och starka armmuskler, säger museipedagogen Vilhelm Sundbom.
En smörkärna står framför barnen. Den är full med grädde. En halvliter grädde blir ett litet paket smör när man kärnat färdigt. Grädden tjocknar när den pressas ner i kärnaren.
– Det här var ju inte så jobbigt, utbrister en flicka.
Smöret som bildas separeras från kärnmjölken.
– Det hällde man ut till trollen eller vättarna, berättar Vilhelm Sundbom.
Hur snabbt grädden blir till smör beror helt på vilket väder det är.
– Om det är varmt tar det sju minuter att göra smör, säger Vilhelm, annars kan det ta en timme.
Bakom en annan av de röda stugorna står Engla Starkman i full färd med att göra ett hopprep. Tygbitar klippta i långa remsor tvinnas i repslagningsmaskinen.
– Nu behöver du göra handtag till repet också, säger PeaSjölén, som är hemslöjdskonsulent.
Hon får välja ut en pinne och sätter sig sedan vid täljhästen. Genom att pressa ner fötterna på en platta hålls pinnen som ska formas till ett handtag på plats.
Hon har en bandkniv som hon drar emot sig för att tälja bort flisor.
– Håll fötterna på plattan, tipsar hon Adrian Eriksson om som sitter bredvid.
Det är första gången Adrian gör en egen leksak. Han ska också göra ett hopprep. Han får hjälp att tälja av sin pappa.
– Nu är jag klar, säger han bestämt, nu ska jag ta hem den.