Barnen försvinner spårlöst

Under förra året försvann tre asylsökande ensamkommande barn från Uppsala. Vart de har tagit vägen vet inte kommunen. En vecka efter försvinnandet avskrivs nämligen barnens socialtjänstärenden.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2015-03-15 15:27

Drygt 100 ensamkommande asylsökande barn anvisades under förra året av Migrationsverket till Uppsala kommun. Nu är tre av dessa barn försvunna. Ingen på kommunen vet längre var de befinner sig, vilka förhållanden de lever under - eller om de lever alls.

– När ett ensamkommande barn försvinner kommer de nästan aldrig tillbaka igen, säger Kjerstin Tejre, strateg på Socialförvaltningen i Uppsala.

En anledning, menar hon, är att många av de försvunna barnen inte vill bli hittade.

– Ofta sker dessa försvinnanden i samband med att ett barn får avslag på sin asylansökan. Då väljer de att hålla sig undan för att slippa åka tillbaka till hemlandet.

Det finns också en annan förklaring till varför de försvunna barnen aldrig har kommit tillbaka till Uppsala. Anledningen: Deras socialtjänstärenden avslutas en vecka efter försvinnandet - då har kommunen inte längre något ansvar för dem. Istället meddelas Migrationverket om att det finns en ledig plats för ett nytt barn i Uppsala.

– Barnets gode man har ansvar att göra en polisanmälan vid ett försvinnande, mycket mer kan kommunen inte göra. Då är det upp till polisen att söka efter barnet, säger Kjerstin Tejre.

Så kommunen har inget ansvar alls för barnet när det har försvunnit?

– Nej, inte när socialtjänstärendet har avskrivits. Om barnet hittas på en annan plats i Sverige är det Migrationsverket som ska anvisa barnet till en kommun som det kan placeras i.

Uppsala kommun är inte ensamma om att snabbt avsluta ett ensamkommande barns socialtjänstärende vid ett försvinnande och det finns i dag inga riktlinjer från Socialstyrelsen för hur lång tid som ska passera innan ett ärende avslutas. Det ska istället avgöras från fall till fall.

– En kommun har ju generellt ansvar för alla barn som vistas i kommunen, men om de avviker är det rimligt att ärendet avskrivs efter en viss tid, beroende på omständigheterna, säger Anna Giertz, jurist på Socialstyrelsen i en epost till UNT.

Kjerstin Tejre menar dock att ett beslut om att avsluta ett ärende inte påverkar barnets situation.

– Att ärendet fortfarande är öppet gör inte att barnet hittas snabbare.

Men när en svensk kommuns socialtjänstärende är avslutat får alltså barnet klara sig på egen hand. Det är ett system som nyligen har kritiserades av FN:s barnrättskommitté som anser att skyddet för utsatta barn är för dåligt.

I februari i år lyftes frågan på riksnivå hos Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Tillsammans med bland andra polisen, Migrationsverket och Socialstyrelsen krävde han att en nationell handlingsplan tas fram som ska tydliggöra hur myndigheter ska agera och samarbeta när ett barn försvinner.

Även på Socialförvaltningen i Uppsala ser man problem med att det varje år försvinner flera barn från kommunen och att ingen har ansvar för dem.

– För det enskilda barnet är det så klart ett jätteproblem. Man är otroligt utsatt som barn när man lever som gömd, säger Kjerstin Tejre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!