Barnen förbättrar sitt eget sjukhus

Idékraft är ett sätt för Akademiska barnsjukhuset att ha hand om snilleblixtar från personalen, patienterna och deras anhöriga. 300 idéer på förbättringar har kommit in och många har förverkligats.

Anette Johansson tv. har varit med att genomföra idén om att koppla en intensivvårdsutrustning till en rullstol så mammor med barn som fötts för tidigt kan sitta med dem i famnen. Till höger läkaren Erik Normann och idékoordinatorerna Maria Hagstedt och Åsa Molin.

Anette Johansson tv. har varit med att genomföra idén om att koppla en intensivvårdsutrustning till en rullstol så mammor med barn som fötts för tidigt kan sitta med dem i famnen. Till höger läkaren Erik Normann och idékoordinatorerna Maria Hagstedt och Åsa Molin.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala2019-09-04 18:35

Ett barn har föreslagit att det ska finnas en gitarr att låna på barnsjukhuset, ett annat att man skulle klistra upp stjärnor i taket ovanför sängarna så att det fanns någon fint att titta på. Andra har velat ha en barnvagnsparkering, en matautomat för de som väntat länga på akuten och pallar till tvättställen så att barn når upp för att tvätta sina händer innan de går in på avdelningen.

Ett 50-tal av idéer redovisas vid den monter som just nu finns uppställd i barnsjukhusets entré. Maria Lindahl vid Region Uppsala Innovation projekt leder Idékraft på barnsjukhuset.

– Vi startade projektet därför att det fanns ett behov att hand om förslag på förändringar och förbättringar på ett strukturerat sätt. Vi såg ett behov av att återkoppla till den som lämnat in idéer, säger hon.

Projektet startade år 2017 på avdelningen för tidigt födda men omfattar i dag hela barnsjukhuset. Varje enhet har en idékoordinator som tar hand om de förslag som kommer in. Den som har en idé kan skriva in den på speciella ipads eller på vanligt papper.

– Vi tar hand om dem och lägger in i vårt system. Vi ger snabbt feedback på att vi tagit emot idén. En gång i måndagen träffas ett idéråd som bedömer idéerna utifrån behov. Ibland behöver förslagen slussas vidare till den avdelning som bäst kan genomföra dem, säger idékoordinatorerna Maria Hagstedt och Åsa Molin.

En del idéer har blivit produkter för tillverkning. Ett exempel är ett ljusskydd för barn som fötts för tidigt. Skyddet ser ut som ett litet strandtält.

– Tidigare försökte man skydda barnen genom olika provisoriska arrangemang. Några i vår personal kom på den här idén som nu finns som prototyp. Tanken är att den ska börja tillverkas med stöd av Regionens innovationsavdelning, säger Erik Normann, som är sektionschef på neonatalavdelningen.

En annan idé är en stansmaskin för att klippa upp tubtejp som håller fast tuben på respiratorvårdade barn. I dag görs det för hand.

Hur mycket betyder idéerna för att förbättra och effektivisera?

– De förbättrar främst vårdkvalitén och arbetsmiljön. Men många små steg av förbättringar gör också det dagliga arbetet enklare, som att sätta upp klädhängare i duschen eller ta fram kartor så att patienterna själva kan hitta till exempelvis röntgen, säger Erik Normann.

Förhoppningen är att Idékraft ska blir permanent och spridas till övriga delar av Region Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!