På måndagen arrangerades därför en stor workshop i Johannesbäcksskolan. Syftet är att påverka utformningen av de nya parker som ska byggas intill Johannesbäcksskolan.
– Det är skolans elevråd som tagit initiativet och sökt upp kommunen för att erbjuda stöd i form av initiativrika barn , berättar biträdande rektor Anna Carlén.
Så nu sitter barnen med stora satellitbilder över området framför sig - mellanstadiebarnen för sig, lågstadiebarnen för sig. De har fått i uppgift att med små pluttar i olika färger markera platser i stadsdelen som de tycker är roliga, tråkiga eller läskiga.
Fast först gäller det att orientera sig i tillvaron. Barnen stirrar koncentrerat på hus, gator och parker för att få en överblick. Till slut hittar Karl Högrell i 3 A sitt hus:
– Å, här är det! Se, vad litet det är, säger han.
Gradvis får barnen koll på geografin.
– Men var är Årstaparken? Där vill jag sätta en en rolig plutt, säger Filippa Orebrand.
– Där är skolan, och sen har vi ju den där lilla skogen härborta, säger Karl Högrell som nu börjar greppa läget.
Mellanstadiebarnens workshop leds av arkitekt Alice Johansson. Med vid bordet sitter elevrådets Samuel Anlér som går i 6 A. De studerar satellitbilden och Alice Johansson berättar att de vita huskropparna utmed Fyrisundsgatan är nya, inplanerade hus.
– Kolla Adam vad mycket hus du kommer att få hemma hos dig, retas Samuel, men avbryts av en kamrats triumferande utrop:
– Nu vet jag var Gränby centrum ligger!
Han tillrättaförs dock snabbt av de övriga runt bordet.
– Det är inte med på kartan.
Lågstadieeleverna i rummet intill diskuterar nu läskiga platser. De har markerat sådana ställen på satellitkartan med en plutt.
– Fyrislundsgatan! Jag hatar Fyrislundsgatan som är en otäck gata med många bilar som kör fort. Jag tycker inte om att det ska byggas hus där för det finns många fina ytor att springa på. Och på vintrarna kan man göra snöfigurer där, säger Filippa Orebrand i 3B.
Betty Woubshet har satt sin plutt i närheten av Årsta centrum.
– Det är många ungdomar som hänger där. De står och röker, och det känns otryggt, som om något skulle kunna hända, säger hon, men tillägger att platser kan vara både bra och dåliga samtidigt. På sommarlovet, när det är ljust ute och mycket folk i rörelse, känner hon inte alls på samma sätt.
– Jag tycker det skulle vara mer bänkar i parker och vid fotbollsplaner så att föräldrar kan sitta och ha det skönt medan vi spelar, funderar Betty Woubshet. Annars står hinderbanor, linbanor och fotbollsplaner högt upp på barnens önskelista.
– Fast fotbollsplaner.. Vi vet att de behövs men alla kanske inte gillar att spela fotboll, tillägger hon diplomatiskt.
Med under Johannesbäcksskolans workshop var Erik Pelling (S), och kommunalrådet verkade upprymt av det fria tankeutbytet med barnen.
– Många vuxna hör av sig till mig med synpunkter, så därför var det extra kul att träffa barnen. Det är uppenbart att det finns massor av idéer.