Barnen dansar med bensindunkar

Dans till berättelser och en 20-årsjubilerande teaterförening stod på programmet när årets upplaga av Gottsundadagen ägde rum. Under lördagen samlades många i centret för att ta del av aktiviteterna.

Sophia Färlin-Månsson håller i evenemanget "Dansa en bok". Här får de yngre barnen möjlighet att gestalta bokens berättelser med kroppen.

Sophia Färlin-Månsson håller i evenemanget "Dansa en bok". Här får de yngre barnen möjlighet att gestalta bokens berättelser med kroppen.

Foto: Linda Stolpe Margenberg

Uppsala2018-11-17 19:00

I entrén till Gottsunda centrum är det mesta sig likt. Postkunderna hämtar sina paket i förbutiken och matkassornas blippande när varorna skannas in letar sig ut i passagen. Men i centrets södra ände händer något helt annat: här samsas teaterföreställningar med dans, matförsäljning och filmvisning. Vid Gottsunda kyrka rullar brandbilarna in, men i dag är räddningstjänsten bara på plats för att visa upp sin verksamhet. Brandmannen Robert Holmberg förevisar brandbilen och den utrustning som används av räddningstjänsten. Han ser dagen som ett tillfälle att nå ut till medborgare som kanske inte självmant tar sig till en brandstation.

– Det är bra för barnen att få veta mer om räddningstjänstens verksamhet, säger Warik Faraon som i dag är här med sönerna Karar och Zain Alabdin.

Inne i centret pågår programpunkten "Dansa en bok". Danspedagogen Sophia Färlin-Månsson läser först en saga för barnen, för att sedan, utifrån barnens reaktioner leda dansen. Med armarna utsträckta till flygplansvingar cirklar barnen runt innan historien övergår i en fisketur där reven kastas ut med stora rörelser. Barnen får tala om vilka fiskar de är:

– En krabba, en monsterfisk och en val, då får ni dansa det, säger Sophia Färlin-Månsson medan att hon själv med rörelser och minspel gestaltar de simmande fiskarna.

Hanan Alabtah är på plats med dottern Maria:

– Vi brukar komma hit varje år, barnen blir glada av det, säger hon.

I ett annat rum pågår Gottsunda dans och teaters 20-årsjubileum som firas med en föreställning. Med rytmiska rörelser dansar barnen in i det skarpa ljuset med stora bensindunkar i händerna.

– Barnen fick i uppdrag att prata med oss om det som har varit, om händelser som har skett. Sen är det klart att allt vi ser på scenen inte är sant, det finns ju en konstnärlig frihet inblandad, säger Kerstin Helsing, konstnärlig ledare för Gottsunda dans och teater.

Utanför biblioteket står Erik Pelling (S) och Mohamad Hassan (L) inbegripna i ett tämligen avslappnat samtal. De har tillsammans invigt den fjärde delen av filmprojektet "Vi är Gottsunda"; en dokumentärserie där Gottsundabornas egna berättelser står i fokus. Det handlar om att visa en annan bild av Gottsunda med de boendes syn på utmaningar och lösningar inför framtiden.

Vid flera bord såldes hemlagad mat, och under dagen höll även Konstjord och Gottsunda Konstgille konstsalonger i centret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om