Det är inte bara barn i klassrummen på Steningeskolan idag. I skolbänkarna sitter även deras föräldrar. De är här för att hjälpa sina barn bli duktigare i skolan. Vid en av bänkarna sitter Oliwer Holm, tillsammans med pappa Leif och lillebror William.
– Det här var roligast, säger Oliwer Holm och pekar på ett papper med geometriska former som han visar för sin pappa.
Han har visat vad han har jobbat med i matte, historia och svenska under terminen.
– Det här är ett bra forum för att se vad de pysslar med. Oftast är man ju bara här för att hämta och lämna, säger Leif Holm.
Projektet är ett nytt sätt att utvärdera elevernas prestationer och samtidigt visa föräldrarna hur långt deras barn har kommit i kunskapsutvecklingen. När barnen har visat upp sina arbeten är det dags för utvärdering. Tillsammans med föräldrarna lyfter de fram vad de är duktiga på genom att dela ut två stjärnor till sig själva. Dessutom får de komma med en önskan om vad de ska bli bättre på. En lärare finns i klassrummet för att ge stöd.
– Det är väldigt bra att man inte fokuserar på det negativa utan lyfter fram det som är bra. Det blir lätt att det negativa växer annars, säger Marie Söderman, en av föräldrarna på plats.
Stjärnorna och önskan blir en grund för utvecklingssamtalen, då det görs en individuell utvecklingsplan. Tanken med projektet är att barnen ska få veta vad som förväntas av dem.
– De kanske inte förstår orden i läroplanen och det här är ett sätt att göra det mer begripligt, säger Rose-Marie Höglund, rektor på Steningeskolan.
Projektet är bland annat ett sätt att nå upp till Sigtuna kommuns framtidsprogram som ska göra kommunens skolor bland Sveriges bästa 2015. Ett av målen där är att förbättra kommunikationen mellan skolan och föräldrarna.
– Det är ofta så att skolan talar ett språk och gärna pratar över huvudet på elever och föräldrarna. Det här samlar ihop allt på ett bättre sätt, säger Rose-Marie Höglund.