Barn under två år kan bli vaccinerade mot influensa
Det kan inom kort bli aktuellt att rekommendera att barn som är yngre än två år vaccineras mot den vanliga årligen återkommande influensan med ett vaccin som sprejas i näsan.
I samband med att han under Rudbeckdagen i Uppsala på fredagen föreläste om SARS och fågelinfluensa berättade han också om att det snart kan bli aktuellt att utvidga rekommendationen om vaccination mot influensa till att även gälla barn yngre än två år.
— En sådan rekommendation finns redan i USA. Innan den kan komma också till Sverige måste dock det vaccin i sprejform som används där också ha blivit godkänt i Europa. Frågan om kostnaderna för vaccinationen måste också vara löst, säger Ragnar Norrby.
Få smittas av fågelinfluensan
Till skillnad från den vanliga årligen återkommande influensan är den under de senaste månaderna mycket mer uppmärksammade fågelinfluensan än så länge mest ett teoretiskt hot mot människor.
Sedan fågelinfluensaviruset H5N1 upptäcktes 1997 är bara cirka 200 fall kända — varav hälften lett till döden — där människor blivit sjuka efter att ha smittats av viruset.
— Antalet dödsfall i fågelinfluensa bland människor sedan 1997 är i samma storleksordning som aidsdödligheten hos barn på vår jord under en enda timme. Jämförelsen kan ge litet perspektiv på problemet, säger Ragnar Norrby.
Han framhåller att fågelinfluensan i dag bara är en farsot bland fåglar och ett hot enbart mot människor som kommer i mycket nära kontakt med smittade fåglar eller deras avföring.
— Trots att H5N1 funnits hos fåglar sedan 1967 och miljontals människor kommit i kontakt med det sedan dess finns inga som helst tecken på att viruset muterat så att det blivit smittsamt mellan människor, säger Ragnar Norrby.
Vanlig influensa mer trolig
Han utesluter inte att H5N1 kan komma att mutera på ett sätt som gör att det börjar smitta mellan människor och i värsta fall ge upphov till en världsomspännande epidemi.
— Enligt min mening är det dock troligare att nästa influensapandemi, i likhet med till exempel Hongkong och Asiaten, orsakas av ett vanligt muterat mänskligt influensavirus, säger Ragnar Norrby.
Under de senaste månaderna har det skrivits mycket om hamstring av influensamedicinen Tamiflu, som har effekt både mot vanlig influensa och fågelinfluensaviruset. Två gånger under Rudbeckdagen frågade farmacevtiska fakultetens dekanus Kjell Öberg publiken i Akademiska sjukhusets nästan fullsatta stora aula hur många som införskaffat Tamiflu. En enda person svarade jakande med att räcka upp handen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!