Barn tvingas köa för familjehemsplacering
Det blir allt svårare för landets kommuner att hitta familjehem till utsatta barn. I Uppsala kan barn tvingas stå ett halvår i kö för att komma till ett familjehem. I extremfallet kan väntetiden vara upp till ett år.
Ulrika Flink enhetschef för Stabbys placeringsenhet räknar med en väntetid på sex månader för att få ett basutrett familjehem inom rimligt avstånd från Uppsala. Mellan sex och åtta barn uppskattas vänta så länge nu.
— Det är inte acceptabelt. För en 13 till 15-åring kan det ibland vara riktigt svårt. Den flicka jag varit på besök till nu har fått vänta i ett år. Men det är extremt lång tid, säger hon.
''Förskräckligt lång tid''
Bengt Ramstedt, enhetschef i Gottsunda, har ett antal ungdomar som fått vänta upp emot åtta månader.
- Det är förskräckligt långt för ett barn. Under tiden har vi gjort tillfälliga placeringar hos jourfamiljer. Det gäller ju att hitta ett hem som motsvarar barnets behov. Kanske ska det finnas en passande syskonskara, säger han.
Enligt Gunilla Rehn, enhetschef för familjehemsenheten som rekryterar familjer, är det alltid svårt att hitta hem så det räcker. Dessutom har konkurrensen om dem ökat.
— Att tillgodose efterfrågan fullt ut är lika svårt i Uppsala som i övriga delar av landet. Många privata HVB-hem erbjuder familjehemsplaceringar och är ute och söker sådana. Dessutom söker frivilligorganisationer allmänhetens stöd. Det gör det svårare för oss att hitta familjehem, säger hon.
Enheten måste ha ett brett spektrum av kvalificerade familjer för att kunna erbjuda bra placeringar.
— Vi ska just starta en kampanj för att rekrytera nya familjer. Det gör vi vår och höst för att få kontakt med så många som möjligt. Det gäller för oss att höras och synas, säger Gunilla Rehn.
Mer kontakt behövs
Bengt Ramstedt tycker att svårigheten har kommit smygande under senare år.
— En förklaring kan vara vårt sätt att leva. Många flyttar, jobbar hårt och har fler fritidsaktiviteter. För att ta emot ett barn måste det finnas tid. Många har inte det i dag, säger han.
Ulrika Flink tror att bättre stöd och tätare kontakter mellan kommunen och familjehemmen skulle kunna locka fler familjer att öppna sina dörrar för utsatta barn och unga som behöver hjälp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!