Barn till lågutbildade och invandrare riskerar få sämre betyg
Det finns ett starkt samband mellan studieresultat och elevernas sociala bakgrund. Det visar en jätteundersökning bland elever som gått ut årskurs nio i Uppsala. Barn till socialbidragstagare, invandrare och lågutbildade löper större risk än andra att få dåliga betyg.
Resultatet tyder bland annat på att det är vanligare att barn till ensamstående har underkända betyg än barn till föräldrar som lever tillsammans.
Ytterligare en slutsats, som även konstaterats i andra liknande undersökningar, är att flickor har lättare för sig i skolan än pojkar.
Vidare visar undersökningen att skolsvårigheterna - naturligt nog - ökar ju mer nyinvandrade barnen är.
Vill hitta ny modell
Även vilka länder barnen kommer från tycks spela viss roll. I rapporten används FN:s "human development index" för att rangordna olika länders utvecklingsnivå.
Slutsatsen lyder: "Ju mindre utvecklade länder eleverna kommer från, desto större andel har icke godkänt i fler än ett ämne".
Syftet med kartläggnigen, som Uppsala kommun låtit ta fram, är att hitta en ny modell för på ett bättre sätt fördela resurserna till elever med stödbehov (se artikel här intill).
Vad kan då kommunen göra för att stötta elever som har svårt med studierna?
— Det är klart belagt i forskning att det finns två åtgärder som är viktigare än andra, säger Sverker Lindblad, professor i pedagogik vid Uppsala universitet.
— Det ena är att sätta in insatser tidigt, ju längre ner i åldrarna desto större effekt. Det andra är att se till att de bästa lärarna hamnar på de mest utsatta skolorna.
Resurser till rätt insatser
Han betonar också vikten av att anslagen för pedagogiska satsningar verkligen hamnar där de ska.
— Ofta finns en dålig koppling mellan resuser och insatser. Ibland lägger man resurserna fel på grund av att man inte vet hur man ska använda dem eller så försvinner de iväg på irrelevanta saker som lokalhyra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!