Barn tas från sina familjehem

Ensamkommande flyktingbarn som har etablerat sig i Uppsala riskerar att bli flyttade. Nu anställer barnombudsmannen ny personal som ska ta hand om flyktingbarnens rättigheter.

Barnombud. Att ensamkommande barn som har etablerats i Uppsala ska flyttas är fel, tycker Lisa Skiöld.

Barnombud. Att ensamkommande barn som har etablerats i Uppsala ska flyttas är fel, tycker Lisa Skiöld.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-02-24 09:02

Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan förälder till Sverige. Före året sökte 35 369 ensamkommande barn asyl. Flera av dessa blev placerade i Uppsala som en följ av att andra kommuner inte hade plats. Nu vill många av Sveriges kommuner att ensamkommande barn och unga ska flyttas tillbaka till kommunen där de är skrivna, trots att barnen har bott i Uppsala i flera månader. Detta är barnombudsmannen i Uppsala starkt emot, och vill förbättra situationen för ensamkommande barn genom att anställa ny personal som bland annat kommer att arbeta med målgruppen.

– Målet med att anställa ny personal är att nå fram till gruppen och hjälpa till så att de får sina rättigheter tillgodosedda. Vi hoppas ha anställningarna klara första veckan i mars, säger Lisa Skiöld, Verksamhetschef och barnombudsman i Uppsala.

Barnombudsmannen i Uppsala söker efter en barnrättsstrateg och en som ska arbeta med att stärka barns och ungas röster.

– Det är inte klart vad som kommer bli deras exakta arbetsuppgifter. Men tanken är att de ska jobba tillsammans för barnets rättigheter. Vi vill finnas tillgängliga på skolor, fritidsgårdar och boenden för att lyfta fram frågor som är viktiga för alla barn, säger Lisa Skiöld.

När ensamkommande barn kommer till Sverige får de först en ankomstkommun, och senare placerar Migrationsverket dem i en anvisningskommun. Anvisningskommunens uppgift är att ta hand om det ensamkommande barnet och ha det långsiktiga ansvaret. I höst när det kom ett stort antal flyktingar till Sverige var det ont om platser i flera av anvisningskommunerna. Flera av flyktingbarnen placerades bland annat i Uppsala. Nu när flyktingströmmarna till Sverige har minskat önskar många av anvisningskommunerna att ta tillbaka de ensamkommande flyktingbarnen.

– Många barn och unga bor i dyra boenden som drivs av privata företag. Dessa boenden måste anvisningskommunen betalar för. Anvisningskommunerna önskar därför att flyktingarna flyttas tillbaka för att placera barn och unga i billigare boenden, men även för att de ska bo i den kommunen de tillhör, säger Lisa Skiöld.

Ensamkommande barn i Uppsala bor främst i familjehem.

– Vi önskar att undvika att barn och unga som trivs bra måste flyttas till sina anvisningskommuner. Många har bott i Uppsala i flera månader, börjat i skolan, fått vänner och en god man. Att ta det ifrån ensamkommande barn och unga är fel, säger hon.

För att barn och unga som inte är flyktingar ska bli förflyttade från sina familjehem måste det finnas goda skäl som till exempel drogproblem.

– Att ensamkommande flyktingbarn kan flyttas från sina familjehem bara för att de är skrivna i en annan kommun är diskriminering, säger Lisa Skiöld.

kristine.eid@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!