Sjuksköterskornas oro: "Barnsjukvården skjuts i sank"

Barnintensiven skulle få en intermediärvårdsavdelning. Sen ändrades planerna. Nu riskerar barnen att få dela avdelning med missbrukare.

Sjuksköterskorna Emma Mejster och Susanna Larner vill se en intermediärvårdsavdelning speciellt för barn för att kunna hjälpa ännu fler unga patienter.

Sjuksköterskorna Emma Mejster och Susanna Larner vill se en intermediärvårdsavdelning speciellt för barn för att kunna hjälpa ännu fler unga patienter.

Foto: Privat

Uppsala2021-07-05 06:05

Snart öppnar Akademiska sjukhuset den nya barnintensiven, BIVA. Enligt ett förslag skulle dagens fem intensivvårdsplatser kompletteras med en intermediärvårdsavdelning för barn, BIMA, för de barn som inte är i behov av intensivvård men som ännu inte är friska nog för en vanlig vårdavdelning.

Sen ändrades planerna. Den överbelastade akutmottagningen behöver mer utrymme. Enligt ett nytt förslag ska därför den akuta intermediärvårdsavdelningen för vuxna, AIMA, lämna akutens lokaler för att istället dela avdelning med BIVA. Det tidigare förslaget om en intermediärvårdsavdelning för barn kommer därmed inte bli verklighet i samband med BIVA:s kommande flytt.

För BIVA-sjuksköterskorna Emma Mejster och Susanna Larner är beskedet allt annat än välkommet.

– Vi förstår att akuten behöver avlastning, men inte på bekostnad av barnen. Man prioriterar vuxenintensivsjukvården över barnintensivsjukvården som skjuts i sank, säger Susanna Larner.

– Vi vaggas in i att vi får vård när vi behöver, men det kommer inte finnas plats. Barn som insjuknar i Uppsala är inte garanterade att få vård här, säger Emma Mejster.

undefined
Barnintensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset är en av endast fyra i hela Sverige. De andra finns i Stockholm, Göteborg och Lund.

Utöver att AIMA huvudsakligen vårdar vuxna patienter läggs där även in vad Emma Mejster kallar "en tuff klientel".

– Det är missbrukare, det är självskadepatienter. Ibland finns väktare på avdelningen på grund av aggressiva patienter.

– Det är sämsta tänkbara kombination, säger Susanna Larner.

En intermediärvårdsavdelning för barn skulle utgöra ett viktigt mellansteg i vårdkedjan. På intensiven räcker vårdplatserna inte till. Det leder till att barn skickas direkt från BIVA till vanliga vårdavdelningar – ibland innan de är redo.

– Det skapar en etisk stress och en känsla av otillräcklighet. Kollegor tvingas skicka barn från BIVA som kanske inte är riktigt färdiga för vårdavdelning, och riskerar att de snart kommer i retur till BIVA. Vi upplever att vi inte kan ge tillräcklig vård, säger Susanna Larner.

– Det blir lite "spiken i kistan". Flera kollegor överväger eller kommer att sluta om det nya förslaget går igenom, säger Emma Mejster.

Henrik Olivero Reinius, tillförordnad verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård på Akademiska sjukhuset, säger att förslaget om en intermediärvårdsavdelning för barn var just det – ett förslag.

– Det finns inget beslut om att utöka antalet platser. BIVA får alltså inte färre platser än det varit tänkt.

Även planerna på att placera AIMA på samma avdelning som BIVA är än så länge bara ett förslag. Prioritet ligger på att expandera akuten för att bland annat kunna separera vårdflöden – till exempel för att kunna hålla isär smittsamma och icke-smittsamma patienter under en pandemi. Men även på BIVA:s och AIMA:s gemensamma avdelning ska vårdflödena med barn och vuxna patienter hållas isär.

– Alla såna detaljer måste lösas innan man flyttar in, annars kan man inte göra det, säger Henrik Olivero Reinius.

Att personal på BIVA funderar på att sluta bekymrar Henrik Olivero Reinius. Men han tycker också att det är att gå händelserna i förväg.

– Det är för tidigt att vara orolig eller säga upp sig, för det finns inget förslag att ta ställning till. Jag värnar om de här medarbetarna och tycker att de gör ett fantastiskt jobb allihopa. Jag tror att det kommer att komma ett förslag som de kommer att uppfatta som framåtsyftande även för deras verksamhet, och därmed kommer oron försvinna.

Vad är BIVA?

Barnintensivvårdsavdelningen (BIVA), är en avdelning för de sjukaste barnen samt barn som genomgått operationer där ett större övervakningsbehov finns. Där vårdas barn från nyföddhetsperioden och upp till 12 år, men ibland även äldre barn.

Större delen av BIVA:s patienter kommer från Uppsala län, men då Akademiska sjukhuset är ett regionssjukhus vårdas även patienter från Gävleborg, Dalarna, Örebro, Värmland, Västmanland och Sörmland.

Information från akademiska.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!