Barn flyr stökiga fritids
Fritidsverksamheten i Uppsala kommun har bland de största barngrupperna i Sverige. En förälder beskriver hur barnen slutar på fritids för att det är för stökigt. Nu får skolbarnomsorgen kritik av Skolverket.
Petra Ådeby berättar för UNT hur hennes dotter har upplevt sitt fritids i Uppsala kommun.
- Det finns inte tillräckligt med personal. Det är stökigt, skrikigt och gapigt, säger Petra Ådeby.
Som en konsekvens av de stora barngrupperna vill dottern inte gå kvar på fritids.
- Som förälder känns det ju inte bra men man kan ju inte tvinga någon att gå, säger Petra Ådeby.
Hon känner till flera andra i bekantskapskretsen där barnen också slutat gå på fritids i Uppsala för att de mår dåligt av att vara där. Petra Ådeby efterlyser också separata verksamheter för barn i åldrarna sex till nio år.
- Förut var de uppdelade. Som det fungerar nu är det förvaring i stället för pedagogisk verksamhet, säger Petra Ådeby.
Högre än genomsnitt
I Uppsala kommun går det 27,5 barn på varje årsarbetare enligt den senaste statistiken från Skolverket. Det är högre än rikssnittet på 21 barn per anställd. Bland de 30 största städerna i Sverige är det bara sex städer som har större barngrupper på fritids än Uppsala.
Cecilia Forss (m), ordförande barn- och ungdomsnämnden håller med om att de stora barngrupperna inom fritidsverksamheten är ett problem.
- Det är alldeles för många barn i grupperna och det påverkar självklart verksamheten.
I Uppsala kommun får grundskolan en summa pengar som ska räcka till hela verksamheten, inklusive skolbarnomsorgen. Cecilia Forss menar att ansvaret nu ligger på skolan att förbättra situationen inom fritids.
- Vi har ställt krav att det ska förbättras. Det handlar inte om mer pengar utan om hur skolan arbetar med de pengar de redan fått, säger Cecilia Forss.
Förbättringar
Skolverket har pekat ut skolbarnomsorgen i Uppsala som ett område där förbättringar bör ske. Just nu håller Per Pettersson, grundskolechef i Uppsala kommun, på att sammanställa en rapport om vilka åtgärder man ska vidta inom fritidsverksamheten.
- Det handlar om bättre planering och att ha ett mål för sin verksamhet, säger Per Pettersson.
Han anser att Skolverket ger en schablonartad bild av skolbarnomsorgen men att kritiken mot för stora barngrupper till viss del är befogad.
- Där har Skolverket rätt men på många håll i kommunen har vi en god kvalitet på skolbarnomsorgen, säger Per Pettersson.
Att barn skulle sluta på grund av för mycket stök på fritids ser inte Per Pettersson som ett allmänt problem.
- Det finns självklart men det är inget mönster, säger han.
Rapporten om åtgärder inom fritidsverksamheten ska tas upp i barn- och ungdomsnämnden i nästa vecka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!