Från och med våren 2016 kommer vården att kunna ges dygnet runt av samma specialiserade team som i dag vårdar vuxna i hemmet vid livets slut. Teamen planeras att knytas till palliativt centrum i Uppsala, lasarettet i Enköping och geriatriken i Tierp.
Sett till hela länet handlar det om runt fem till sju barn per år med till exempel cancer eller neurologisk sjukdom.
Frågan om att ge barn tillgång till vård i hemmet i livets slutskede har diskuterats under fler år. I oktober sa Britt-Marie Frost, överläkare och sektionschef för barncancervården vid Akademiska sjukhuset, till Sveriges Radio att problemet är att landsting och kommuner inte alltid är överens om vem som ska göra vad:
– Det här har bollats fram och tillbaka under flera år men inte lösts, och det gör mig väldigt upprörd, sa hon till Sveriges Radio.
Vivianne Macdisi (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, säger att Uppsala är ett av få landsting i Sverige som inte erbjudit hemsjukvården tidigare. Något som bland annat beror på att man haft svårt att komma överens med kommunerna om vem som ska göra vad.
– Kommunen ska ansvara för allmän palliativ vård och landstinget för specialiserad palliativ vård. Men vi har inte gjort en tydlig skillnad tidigare. Det har dessutom varit olika lösningar i olika kommuner. Nu har vi nått en överenskommelse med kommunerna att vi tar ansvar för det här.