Det var i början av oktober förra året som ett nioårigt barn sökte vård på Akademiska sjukhuset i Uppsala med huvudvärk. Barnet, som uppgavs fått flera fästingbett under tiden före sjukhusbesöket, var enligt en internutredning av ärendet "friskt sedan tidigare" och fullvaccinerad mot TBE.
Barnet ska ha fått en hjärninflammation orsakad av viruset, som senare ledde till dödsfallet, enligt Region Uppsala. Barnet ska ha kommit in till akuten med huvudvärk, men skickats hem efter att sjukhusets undersökningar inte visade något onormalt. Dagen efter återkom barnet med kramper och akutopererades, men avled ändå. Verksamheten ser nu över sina rutiner.
Akademiska sjukhuset i Uppsala kan inte uttala sig om det enskilda dödsfallet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det hänt men vi kan inte kommentera enskilda ärenden, säger Elisabeth Tysk, pressansvarig på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet, säger att det inte hör till vanligheterna att barn blir allvarligt sjuka av TBE.
– Oftast blir barn mindre allvarligt sjuka. Det är ovanligt med väldigt sjuka barn, men förekommer det också, säger han.
Professorn säger också att antalet sjukhusvårdade fall av TBE i Sverige ökar stadigt. Detta trots att även försäljningen av vaccin ökar.
– På tio år, mellan 2014 och i år, har antalet fall ökat från cirka 200 till 600 per år. Det visar att något allvarligt är på gång.
Åke Lundkvist menar att vi i Sverige inte vaccinerar oss tillräckligt mycket mot TBE.
– Vaccinet är väldigt effektivt, men tyvärr vaccinerar vi för lite. Det finns inga specifika mediciner att sätta in när någon väl har drabbats.
Uppsala län är ett av flera län i Sverige med en förhöjd risk för TBE, enligt Folkhälsomyndigheten.
Enligt Anna Gillman, infektions- och smittskyddsläkare vid Akademiska sjukhuset, innebär vaccination inte hundraprocentigt skydd.
– Vaccinet hjälper mot de svåraste formerna men trots det så ser man ibland väldigt allvarliga fall hos personer som är till synes immunfriska och till och med vaccinerade. Exakt vad det beror på, är man inte helt säker på, säger Anna Gillman och lägger till:
– Det kan vara personer som kanske svarar dåligt på vaccinet, immunförsvaret reagerar inte som det ska. Då har man ett sämre skydd, och vem det blir så för det vet vi inte.