Barn blev sjuka av mat på torget

Miljökontoret i Uppsala försöker nu stoppa den illegala livsmedelshandeln på Vaksala torg. Nyligen gjordes en flygande inspektion och tre försäljare fick saluförbud. Anledningen till inspektionen är en anmälan om att flera barn blivit kraftigt magsjuka efter att ha ätit falafel som köpts på torget.

Uppsala2004-10-16 00:00
Miljökontoret har under sistone fått in uppgifter om att det under lördagarna förekommer otillåten försäljning av mat på Vaksala torg.
Vid en oanmäld inspektion en lördag i mitten av september slog miljökontoret till mot några av försäljningsställena. Samtliga handlare saknade tillstånd för livsmedelshantering. Handtvättmöjligheter saknades och den kylda maten förvarades inte vid högst +8 grader som lagen föreskriver.
Bland annat såldes oförpackade köttfärs- och grönsakspiroger. Pirogerna höll en temperatur om +19 grader. Handtvättmöjligheter saknades. Inspektörerna omhändertog också vårrullar som var till försäljning.

Saknade tillstånd
I ett annat stånd salufördes falafel med pitabröd. Även denna säljare saknade tillstånd och varornas temperatur låg på +18 grader.
Ytterligare en försäljare erbjöd kunderna linssoppa, böngryta och piroger med köttfärs. Maten var egentillverkad i en icke godkänd lokal. Varor som skulle säljas kylda var för varma. Linssoppa och vegetarisk gryta som såldes varmhållet var inte tillräckligt varma vilket avsevärt ökar risken för bakterietillväxt.
De tre säljarna belades med saluförbud. Trots att försäljarna saknar tillstånd för livsmedelshantering fick de hyra en försäljningsplats på torget. Tekniska kontoret ställer inga krav på att man har tillstånd för mathantering.
- Ringer personer hit upplyser vi om att de måste ha tillstånd för att få sälja mat och hänvisar till miljökontoret. Torgvakten tar upp 160 kronor i avgift. Vi tar namn, adress och personnummer. Men livsmedelstillstånd frågar vi inte om.
Det är inte så lätt att veta vad som gäller. Det finns så mycket tolkningar hit och dit om vad som gäller, säger Göran From, gatu- och trafikkontoret.

Första gången
Det är första gången Uppsala kommun gör flygande inspektioner på Vaksala torg.
- Det är angeläget att stoppa den här typen av verksamhet. Rätt hanteringen av mat är viktigt, liksom att maten produceras i ett godkänt kök. Annars är risken för att någon ska bli dålig mycket stor. Inte minst är kött som flera sålde ett känsligt livsmedel, säger Anna Gustavsson, livsmedelsinspektör.
Hennes råd är att man som kund alltid kan fråga efter säljarens livsmedelstillstånd. Ett sådant ska de allra flesta säljare av livsmedel ha även om verksamheten sker utanför en traditionell livsmedelslokal.

Inga nya tillstånd
Datakörningar i miljökontorets register över livsmedelstillstånd visar dock att inga tillstånd för försäljning på Vaksala torg har utfärdats sedan 1 januari 2003. Ett tillstånd som godkänts av kommunen gäller i högst sex månader.
Om fler inspektioner ska göras under hösten har man ännu inte tagit ställning till vid miljökontoret.
Under den gångna veckan har det dock inkommet ännu ett klagomål om otillåten mathantering på Vaksala torg. Förra lördagen såldes soppor och såser på torget, liksom falafel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om