Barn blev sjuka av mat pÄ torget
Miljökontoret i Uppsala försöker nu stoppa den illegala livsmedelshandeln pÄ Vaksala torg. Nyligen gjordes en flygande inspektion och tre försÀljare fick saluförbud. Anledningen till inspektionen Àr en anmÀlan om att flera barn blivit kraftigt magsjuka efter att ha Àtit falafel som köpts pÄ torget.
Vid en oanmÀld inspektion en lördag i mitten av september slog miljökontoret till mot nÄgra av försÀljningsstÀllena. Samtliga handlare saknade tillstÄnd för livsmedelshantering. HandtvÀttmöjligheter saknades och den kylda maten förvarades inte vid högst +8 grader som lagen föreskriver.
Bland annat sÄldes oförpackade köttfÀrs- och grönsakspiroger. Pirogerna höll en temperatur om +19 grader. HandtvÀttmöjligheter saknades. Inspektörerna omhÀndertog ocksÄ vÄrrullar som var till försÀljning.
Saknade tillstÄnd
I ett annat stĂ„nd salufördes falafel med pitabröd. Ăven denna sĂ€ljare saknade tillstĂ„nd och varornas temperatur lĂ„g pĂ„ +18 grader.
Ytterligare en försÀljare erbjöd kunderna linssoppa, böngryta och piroger med köttfÀrs. Maten var egentillverkad i en icke godkÀnd lokal. Varor som skulle sÀljas kylda var för varma. Linssoppa och vegetarisk gryta som sÄldes varmhÄllet var inte tillrÀckligt varma vilket avsevÀrt ökar risken för bakterietillvÀxt.
De tre sÀljarna belades med saluförbud. Trots att försÀljarna saknar tillstÄnd för livsmedelshantering fick de hyra en försÀljningsplats pÄ torget. Tekniska kontoret stÀller inga krav pÄ att man har tillstÄnd för mathantering.
- Ringer personer hit upplyser vi om att de mÄste ha tillstÄnd för att fÄ sÀlja mat och hÀnvisar till miljökontoret. Torgvakten tar upp 160 kronor i avgift. Vi tar namn, adress och personnummer. Men livsmedelstillstÄnd frÄgar vi inte om.
Det Àr inte sÄ lÀtt att veta vad som gÀller. Det finns sÄ mycket tolkningar hit och dit om vad som gÀller, sÀger Göran From, gatu- och trafikkontoret.
Första gÄngen
Det Àr första gÄngen Uppsala kommun gör flygande inspektioner pÄ Vaksala torg.
- Det Àr angelÀget att stoppa den hÀr typen av verksamhet. RÀtt hanteringen av mat Àr viktigt, liksom att maten produceras i ett godkÀnt kök. Annars Àr risken för att nÄgon ska bli dÄlig mycket stor. Inte minst Àr kött som flera sÄlde ett kÀnsligt livsmedel, sÀger Anna Gustavsson, livsmedelsinspektör.
Hennes rÄd Àr att man som kund alltid kan frÄga efter sÀljarens livsmedelstillstÄnd. Ett sÄdant ska de allra flesta sÀljare av livsmedel ha Àven om verksamheten sker utanför en traditionell livsmedelslokal.
Inga nya tillstÄnd
Datakörningar i miljökontorets register över livsmedelstillstÄnd visar dock att inga tillstÄnd för försÀljning pÄ Vaksala torg har utfÀrdats sedan 1 januari 2003. Ett tillstÄnd som godkÀnts av kommunen gÀller i högst sex mÄnader.
Om fler inspektioner ska göras under hösten har man Ànnu inte tagit stÀllning till vid miljökontoret.
Under den gÄngna veckan har det dock inkommet Ànnu ett klagomÄl om otillÄten mathantering pÄ Vaksala torg. Förra lördagen sÄldes soppor och sÄser pÄ torget, liksom falafel.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!