Barn äter stora mängder socker

En fjärdedel av den energi svenska barn får i sig kommer från godis, läsk, glass, snacks och kakor. Var tionde elvaåring dricker en halv liter läsk eller saft om dagen. Ett av fyra barn är överviktigt.

Så här mycket äter och dricker barnen under en vecka. Livsmedelsverket vill att mängder ska halveras.

Så här mycket äter och dricker barnen under en vecka. Livsmedelsverket vill att mängder ska halveras.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2006-09-14 00:00
Totalt 2 600 barn har deltagit i matstudien där de i matdagböcker, med hjälp av föräldrarna, under fyra dagar redogjort för vad de äter. Barnen är fyra år, går i årskurs 2 respektive årskurs 5. Undersökningen är den första i sitt slag. Tidigare har endast mindre koststudier bland barn gjorts.
— Resultaten är skrämmande. Problemen är likadana som de är för vuxna. Många överkonsumerar mat vilket gör att de blir överviktiga, säger Heléne Enghardt Barbieri, nutritionist vid Livsmedelsverket.
Undersökningen visar att förutom för mycket socker äter barnen för mycket mättat fett, för lite fibrer och för mycket salt.
Tillsammans går vi runt i en av Uppsalas stora matbutiker. Heléne Enghardt Barbieri tittar på en av lördagsgodispåsarna.
- De här innehåller dubbelt så mycket som barnen borde äta under en vecka. Vi borde få tillbaka kiosken dit man gick och pekade på godiset och sa en sån och en sån.

Äter för lite frukt
På avdelningen med drycker finns stora pallar med läsk. Den säljs oftast i 9-pack à 1,5 liter. Tre fjärdedelar av det socker barnen får i sig är tillsatt socker.
— Mycket av det socker barnen får i sig kommer från läsk. Men också från saft. Den innehåller lika mycket socker som läsken. Tillsammans får barnen i sig ungefär 25 procent av energin från läsk, glass och godis. De här sakerna borde utgöra 10 procent av energiintaget.
Många barn äter så dåligt att de blir överviktiga, får i sig för lite vitaminer och mineraler och på sikt riskerar sin hälsa.
— Barn behöver få i sig näringstät mat. Det innebär att det ställs högre krav på måltiderna så att de får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler, säger Heléne Enghardt Barbieri.
Hon understryker att matdagböckerna också visar att det inte enbart är överviktiga barnen som äter fel.
— Även en del av de normalviktiga barn äter dåligt och bör ändra sina matvanor för att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.
Undersökningen visar att många äter för lite frukt och grönsaker. I genomsnitt äter barnen frukt och grönt till 2,5 måltider per dag. De borde äta grönt till dagens samtliga måltider, det vill säga frukost, lunch, middag och mellanmålen för att få en bättre fördelning av näringsämnena och högre fiberintag.
— Det vi också såg är att 4-åringarna äter mer grönsaker än skolbarnen i årskurs 5. Vi tror att detta beror på att när barnen blir så stora så går de inte längre på fritids, och man har inte heller med sig frukt hemifrån.
Tydligt är även att barnen äter för lite fisk och får i sig för lite fleromättat fett, och 50 procent för mycket mättat fett.
— Barnen borde byta ut en korvmåltid mot fisk. På det sättet skulle de också äta mer fleromättade fettsyror och mindre mättat fett.

Regionala skillnader
Undersökningen visar också på vissa regionala skillnader. I Malmö äter barnen mer bullar än i övriga Sverige. Betydligt sundare är de regionala kostvanorna som slår igenom längst i norr där barnen äter mer fil och knäckebröd än genomsnittet.
- Jag är nog inte så förvånad över resultatet utan mest bedrövad. Inte minst att fyraåringarna äter så mycket socker.
Hur mycket barnen är fysiskt aktiva och hur detta påverkar deras övervikt har ännu inte analyserats. De resultaten väntas senare i höst.
Matdagböckerna visar däremot att barn till föräldrar med lång utbildning äter mer frukt och grönt. Samma sak gäller barn med föräldrar som har utländsk bakgrund. Den senare gruppen drack däremot mindre mjölk. Undersökningen visar också att intaget av vitamin D som finns i mjölk var för lågt.

BAKGRUND


Kostundersökningen bland barn initierades efter Livsmedelsverket larm om akrylamid där chips pekades ut som ett livsmedel som barn åt mycket av.
Undersökningen har genomförts i 56 svenska kommuner. Förutom i storstadsområden, även i orter av Uppsalas storlek och i landsbygdskommuner.
Undersökningen består av enkäter bland 2600 barn och även matdagböcker som barnen fått föra under fyra dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om