Barmark nästan lika dyrt som snö

Milda vintrar har minskat Uppsala kommuns kostnader för snöröjning med flera miljoner kronor. Men det milda vädret riskerar att orsaka andra kostnader.

Per-Rickard Rönnberg Fyrlycke är en av de arbetsledare som skickar ut personal när det blir snö på vägarna.

Per-Rickard Rönnberg Fyrlycke är en av de arbetsledare som skickar ut personal när det blir snö på vägarna.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-01-10 19:00
Frånvaron av en riktig vargavinter förra året ledde till att Uppsala kommun sparade tre miljoner kronor på snöröjning. I år har 33 miljoner budgeterats för snöröjning, men än så länge har plogbilarna haft det lugnt på det nya året.
Det finns dock mer än snö att åtgärda: totalt hamnade förra årets kostnader på tio procent lägre än beräknat.
- Vi har haft mycket halkbekämpning i form av saltning och sandning, säger Lennart Kunni som är chef för gatukontoret.

Han säger att arbetet i barmark kan bli nästan lika dyrt som snöplogning.
- Ett stabilare väder är mer kontrollerbart. Men när man måste växla mellan att ploga och halkbekämpa så blir det dyrt. Det tänker inte folk på.
Dessutom orsakar det mildra vintervädret större skador på vägarna än när det är riktig kyla.
- Ett år med barmark ger sämre beläggningar. Det blöta väglaget torkar inte och orsakar hål och skador i asfalten. Dessutom är sand rena rama slipmedlet och sliter på beläggningen. Och det gör ju vinterdäcken också.
En rejäl vinter vore bättre för asfalten, menar han:
- Det perfekta vore att det fryser till, att vi får tjäle i backen och att vädret blir stabilt.

Gatukontoret har inte räknat ut vintern ännu. Sedan oktober månad har gatugruppen ett jourschema där någon hela tiden håller koll på väglaget och SMHI:s väderprognoser. Ibland gör jouren inspektioner nattetid ute på vägarna för att se om halkan slagit till eller om något vägparti snöat igen. Jourschemat sträcker sig ända till våren.
Just nu är det lugnt för gatugruppen som står redo att rycka ut vid ett eventuellt snöoväder.
- Det var precis likadant förra året. Det kommer väl snö så småningom, säger Åke Westling, chef för gatugruppen.
Gatugruppens personal fick erfara ett rejält bakslag i slutet av 2007 när ett 20-tal isytor som de spolat på olika håll i kommunen töade bort i det milda julvädret.
- Det är definitivt roligare med snö. Det ska vara vitt och ljust ute. Nu har vi väl inte sett solen på en vecka.
Kostnader i andra kommuner:
Knivsta:kommun har avsatt mellan 1,5 och 1,7 miljoner kronor för snöröjning den här säsongen. Avvikelsen blir ett par hundra tusen till kommunens fördel men pengarna har redan gått åt.
Heby kommuns snöbudget på två miljoner omfattar också kostnader för sandning, väderbevakning, tillgänglighetsersättning till entreprenörerna mm.
Sigtuna kommun har en budget för "sex snöfall" (minst fyra centimeter snö) per år, något som innebär att man nästan alltid går back. 2007 blev resultatet plus minus noll.
Östhammar hade 2007 en budget på 4,5 miljoner kronor för vägunderhåll vintertid. Fram till i dag har man gjort av med 3,4 miljoner.
Tierps kommun hade budgeterat ca 4,9 miljoner kronor för vinterunderhåll 2007. Ca 1,5 miljoner kronor av de pengarna blev över.
Enköping hade 3,6 miljoner kronor i sin budget för snöröjning och halkbekämpning 2007. Av dem återstod 275 000 kronor när året var slut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!