En ny rapport från Saco visar vilka akademikeryrken som kommer ha hög respektive låg konkurrens under de kommande fem åren. En av yrkesgrupperna där efterfrågan är hög är bibliotekarier.
Barbro Bornsäter studerar just nu sin tredje termin på masterutbildningen i arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap och museologi (ABM) vid Uppsala universitet. När hon är klar med sin utbildning till våren vill hon arbeta på ett forskningsbibliotek.
– Det är såklart jättepositivt för oss som läser ABM att det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden. Det gör att det finns möjligheter för alla som studerar detta oavsett vilken typ av bibliotekarieroll man vill bli, säger hon och fortsätter:
– Det ökar möjligheten att få ett roligt jobb som man kommer trivas med.
Däremot har det länge varit hög konkurrens inom kommunikationsyrken, och enligt rapporten kommer det fortsatt vara så år 2026.
Lotta Naesenivs studerar kandidatprogrammet i media- och kommunikationsvetenskap och journalistik vid Uppsala universitet. Hon hoppas på att få arbeta inom media-, kommunikations- eller PR-branschen.
– Jag visste absolut att konkurrensen var hög när jag sökte min utbildning. Det fick man framförallt höra när man berättade för personer vad man skulle plugga. "Går det ens att få jobb" sa de.
Trots det är hon inte orolig för framtiden. Hon menar att kommunikationsyrken alltid kommer att behövas. Dock kan vetskapen om den hårda konkurrensen vara stressande.
– När man ser kommunikatörstjänster som ligger ute samtidigt som jag pluggar så kan jag bli irriterad. Det känns som att man missar en chans till ett roligt jobb.
Pälle Kamali som är redaktör för Sacos rapport om framtidsutsikter menar att efterfrågan inom de flesta yrken är oförändrade. Konkurrensen har endast minskat bland agronomer och lantmästare, och ökat bland jägmästare, skogsvetare, skogsmästare och studie- och yrkesvägledare.
– Det är viktigt att blivande studenter läser på och tar reda på vad det finns för förutsättningar när det kommer till arbetsmöjligheter och lön, säger han.
Inom de flesta yrkeskategorier väntas konkurrensen vara låg eller balanserad inom fem år.
Låg konkurrens
Agronom och lantmästare, Apotekare, Arbetsterapeut, Audionom, Barnmorska, Bibliotekarie, Biomedicinsk analytiker, Diakon, Dietist och nutritionist, Djursjukskötare, Fysioterapeut, Inredningsarkitekt, IT-akademiker, Kemist, Lärare i fritidshem, Lärare i årskurs F–3 och årskurs 4–6, Matematiker och statistiker, Officer, Optiker, Planeringsarkitekt, Präst – kyrkoherde och komminister, Psykolog, Receptarie, Socionom, Speciallärare och specialpedagog, Tandhygienist, Tandläkare, Veterinär, Yrkeslärare i gymnasieskolan, Ämneslärare årskurs 7–9 och i gymnasieskolan.
Balans
Arbetsmiljöingenjör, Arkitekt (byggnadsverk), Biolog, Biomedicinare, Civilekonom och ekonom, Civilingenjör, Fysiker och sjukhusfysiker, Geovetare och naturgeograf, Hortonom, landskapsingenjör och trädgårdsingenjör, Högskoleingenjör, Jurist, Jägmästare, skogsvetare och skogsmästare, Kiropraktor, Landskapsarkitekt, Logoped, Läkare, Miljöakademiker, Personalvetare, Studie- och yrkesvägledare.
Hög konkurrens
Beteendevetare, Hälsovetare, Kommunikationsyrken, Musei- och kulturmiljöyrken, Samhällsvetare.
Källa: Saco