"Bara toppen på ett isberg"
I torsdags föll domen mot den 49-årige man som förgripit sig sexuellt på sin dotter. Flickan är endast en av många som utsätts för sexuella övergrepp. - Det vi ser är bara toppen på isberget, säger Steven Lucas, barnläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
- Jag får fler samtal i dag än tidigare där det rör sig om misstankar om sexuella övergrepp. Folk har blivit mer observanta och slå larm tidigare, men de allra flesta fall tror jag ändå inte att vi får reda på.
Han tror att detta beror på den så kallade normaliseringen, att barnen vänjer sig vid sin livssituation.
- Man ifrågasätter inte som barn. Det är först när de ser hur kompisen föräldrar agerar som de förstår att något är fel, säger Steven Lucas.
Men inte ens då är det säkert att barnet säger något. Ofta kan det känna skuld och håller allt inom sig, andra gånger kan barnet till och med skydda sina föräldrar av rädsla för att förlora dem.
Beata Malmgren är socionom på BUP-Elefanten i Linköping, som är en specialenhet för behandling av barn som blivit utsatta för bland annat sexuella övergrepp. Hon säger att det är viktigt att barnet först och främst får skydd och att de vuxna lyssnar. Behandlingen därefter gå ut på att bearbeta det som har hänt.
- Man måste få sätta ord på sina känslor. Det är viktigt att stärka barnen och ge dem hjälp att hantera sin ångest.
Att möta vardagen efter en traumatisk upplevelse i livet kan vara svårt. Barn som har utsatts för sexuella övergrepp ofta får ofta dåligt självförtroende och människor i barnets omgivning vet många gånger inte hur de ska förhålla sig till det barnet har upplevt.
- Det är viktigt för barnet att ha en vardag med rutiner, att hon eller han vet att det finns någon vuxen i närheten som vet om vad som hänt, som förstår situationen och som barnet kan prata med. Att andra i omgivningen ställer en massa frågor till barnet underlättar inte.
Att ge barnet hopp inför framtiden är en viktig del av behandlingen.
- Vi måste ge barnen en framtidstro, barnen måste få veta att de kan få det bättre, att de är värda att få det bättre, säger Beata Malmgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!